Bien.hu

| 2022. 05. 01. – 07:54 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Hányszor kell egy alkalommal hajat mosni, mitől leszünk pattanásosak, mi a helyzet a hajnövekedéssel, és hogyan hat a borotválás a lábra? Ezúttal ilyen témákat választottunk cikkünkhöz a szépségápolás témakörében. 

Hajmosás és sampon

Vannak, akik kétszer tesznek sampont a hajukra, és egymás után kétszer is megmossák. Ennek azonban nincs értelme, ha a haj nem túlságosan zsíros vagy piszkos - írja a bien.hu.

A fodrásznál ez a szokás, mert itt a hajápolás része a szolgáltatásnak.

De nem szabad szokássá válnia, mert a víz és a sampon használatakor sok faggyút veszít a haj, ezért csökken a selymessége is, és száraz, töredező, nehezen fésülhető lesz.

Lófarok

Roncsolja-e a lófarok a hajszálakat, okozhat-e hajhullást? Igen is, meg nem is.

Ha mindennap szorosan hátrahúzod a hajadat, és hátul erősen összefogod, akkor ez valóban megerőltető lehet a hajszálak számára, és hajhullást okozhat.

Bármilyen hajdísztől roncsolódhat a haj, ha a szálai hosszabb ideig feszítő erőnek vannak kitéve. Ha csak alkalmanként hordasz ilyen frizurát, attól még nem jön létre károsodás.

Amikor díszt vásárolsz, vedd alaposan szemügyre, hogy nincs-e rajta olyan elem, amely kihúzhatja, elvághatja, összetörheti a hajszálaidat. 

Pattanások és tiltólistás ételek

Erre tudod a választ, mégis gyakran kísértésbe esel utánuk: minden, ami olajban sült, fűszeres, sós, adalékokkal készített kerülendő a szép bőr érdekében.

Ha nem tudsz ellenállni a kísértésnek, időnként egy kevés chips-et, sült krumplit, csokit nyugodtan ehetsz.

Viszont ha túlzásba viszed a fogyasztásukat, akkor pattanások keletkezhetnek rajtad, ugyanis tele vannak szénhidráttal, sóval és zsírral.

Tudományosan még egyikről sem bizonyították be, hogy ártalmas, de ha utólag pattanások jelennek meg rajtad, akkor valószínűleg allergiás tünetet váltott ki nálad valamelyik adalékszer. 

Pattanások és higiénia

Akinek pattanásos az arca, és túl gyakran mossa, ráadásul szárító hatású ápolószereket használ, annak valószínű, hogy még több pattanása lesz.

Ilyenkor ugyanis a faggyú leoldódik a bőrről, és még több termelődik belőle a mirigyekben. Ellentmondásnak tűnhet, hogy a bőr felszíne szárazabbá válik, ugyanakkor még pöttyösebb lesz, de ez igen gyakran bekövetkezik.

A megoldás az, ha naponta kétszer ‒ reggel és este ‒ arctisztítóval mosakszol, napközben pedig tiszta vízzel többször leöblíted, hogy károsodás nélkül eltávolítsd a szennyeződést. 

Pattanások és napozás

Úgy tűnik, mintha a napfény gyógyítaná a pattanásos bőrt.

Ez így is van, ha a bőr ápolása megfelelő, és a napozás nem szárítja ki túlságosan a felszínét, mert ebben az esetben a faggyútermelődés tovább fokozódik.

Bizonyos pattanástalanító szerektől a bőr érzékenyebb lesz, és kiütések is megjelenhetnek rajta. 

Hajvágás és hajnövekedés

Sokszor halljuk, hogy a gyakori hajvágástól a haj gyorsabban nő. Ez tévhit, hiszen nyilvánvalóan, a haj nem a végénél, hanem a tövénél növekszik.

Akinek rövid a haja, talán jobban érzékeli hétről hétre a változást, de a látvány félrevezető.

Hosszú haj esetében kevésbé feltűnő az ugyanekkora növekedés, mert a külső benyomás alapján nehezebb a korábbi és a jelenlegi hosszúsághoz viszonyítani.

Nos, jó hír vagy nem: a növekedés ütemét a vágás nem befolyásolja.

Borotválás és szőrnövekedés

Megvastagodott a lábadon a szőr, amióta borotválod? Igen, jól látod.

Ennek az az oka, hogy a borotva a szálak tövét vágja el, ezért a kiserkenő szőrszálak vastagabbak, ezáltal feltűnőbbek.

A szőrszálak növekedése és sűrűsége egyébként genetikailag meghatározott. Hormonok, betegségek és gyógyszerek is hatással vannak rá. 

Hirdetés

Forrás