Gazdaság | 2022. 05. 10. – 12:30 |
Lengyelország jelentős üzemanyag-beszállítója lehet Ukrajnának, havonta több mint 200 000 tonna üzemanyagot juttatva az országnak – jelentette be Julija Szviridenko. Fotó: Internet

Hirdetés

Lengyelország jelentős üzemanyag-beszállítója lehet Ukrajnának, havonta több mint 200 000 tonna üzemanyagot juttatva az országnak – jelentette be Julija Szviridenko első miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter a lengyel-ukrán gazdasági fórum után, adta hírül kedden az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua.

A jelentés szerint a tárcavezető elmondta: „sikerült összehoznunk a lengyel és az ukrán üzleti élet képviselőit, valamint logisztikai és üzemanyag-infrastruktúrát kezelő cégeket.

Ez lehetővé tette számunkra, hogy gyakorlati megoldásokat találjunk a készletek növelésére közeljövőben.”

A miniszter elmondása szerint a fórum során megvitatták azokat a konkrét mechanizmusokat, amelyek segítségével további üzemanyag-mennyiség szerezhető be a lengyel forgalmazóktól, technikai lehetőségeket találtak a szükséges mennyiség átrakodásának növelésére, és megerősítést kaptak az egyik vezető lengyel cégtől, a PERN SA-tól a kapacitás növelésére.

„A szállítások növelése érdekében az Ukrzaliznica és a PKP lengyel vasút munkarendjét is szinkronizáltuk, ami mostantól operatív módon megoldja a problémás kérdéseket” – mutatott rá Szviridenko. Egyúttal reményét fejezte ki,

hogy a közeljövőben gyorsabban szállítják az üzemanyagot, és megszűnnek a sorok az ukrán benzinkutaknál.

A hírportál emlékeztetett, a kormány arra számít, hogy az Egyesült Államokból, az Amszterdam-Rotterdam-Antwerpen régióból, német, skandináv és balti finomítókból tud kőolajtermékeket beszerezni. Az üzemanyagot kombinált módokon szállítják Lengyelországon keresztül Ukrajnába.

Hirdetés

Forrás