Politika | 2022. 05. 11. – 18:22 |
Eljön az ideje az érdemi ukrán-orosz béketárgyalásoknak, ám ezekre a közeljövőben még nem lehet számítani - jelentette ki szerdán az ENSZ-főtitkár. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Eljön az ideje az érdemi ukrán-orosz béketárgyalásoknak, ám ezekre a közeljövőben még nem lehet számítani - jelentette ki szerdán az ENSZ-főtitkár.

"A háború nem tart örökké, eljön az idő, amikor béketárgyalásokra lesz szükség"

- fogalmazott Bécsben, Alexander Van der Bellen osztrák államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján António Guterres, ám leszögezte, amint lehetőség nyílik a megbeszélésekre, az ENSZ a nemzetközi egyezményekkel összhangban segíteni fogja őket.

Hangsúlyozta emellett, hogy mivel egyelőre nem látnak lehetőséget "sem a tűzszünetre, sem a béketárgyalásokra", a világszervezet - a nemzetközi vöröskereszttel együttműködve - elsősorban a civilek kimenekítésére és humanitárius folyosók létesítésére összpontosít.

Kiemelte a délkelet-ukrajnai mariupoli Azovsztal acélműből evakuált civilek ügyét, rámutatva arra, hogy a sikeres művelet azt bizonyítja: a diplomácia életeket menthet.

Guterres, aki nemrég Moszkvában és Kijevben járt, a hét elején pedig Moldovában tett látogatást, leszögezte azt is, hogy "sosem adják fel" a békére irányuló erőfeszítéseiket.

A főtitkár hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy

az Oroszország által elindított háború ne okozzon hosszú távú zavarokat a világ élelmiszer-ellátásában, hogy az ukrán termékek mielőbb visszakerüljenek a világ élelmiszer-piacaira.

Guterres a nap folyamán Karl Nehammer osztrák kancellárral és Alexander Schallenberg külügyminiszterrel tartott megbeszéléseit követő nyilatkozatában ismételten mélységes aggodalmát fejezte ki, hogy éhínség ütheti fel fejét a világ számos pontján az ukrajnai háború következtében  veszélybe kerülő élelmiszerhiány miatt.

"Azt kell mondanom, mélységesen aggaszt, hogy a világ különböző pontjain széleskörben éhínség alakulhat ki az ukrajnai háború következtében előálló drámai élelmezésbiztonsági helyzet nyomán"

- emelte ki.

Guterres egyúttal megemlítette, hogy a színfalak mögött is zajlanak megbeszélések Oroszországgal, Ukrajnával és Törökországgal gabona és más alapvető élelmiszerek exportjáról. Nehammer ezzel összefüggésben a közös sajtótájékoztatón megjegyezte: fontos, hogy az Európai Unió ebben a kérdésben együttműködjön a világszervezettel.

A főtitkár beszélt arról is, hogy további tárgyalásokat tartanak az ukrán és az orosz féllel is a civilek konfliktus-övezetekből történő evakuálásáról.

"Több hasonló műveletet fogunk végrehajtani, de addig nem hozzuk nyilvánosságra őket, míg le nem zárulnak"

- mondta.

Guterres és Nehammer is fontosnak tartotta kiemelni moszkvai látogatásaik kapcsán, hogy fenn kell tartani a kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. "Mindenképpen van értelme beszélni az Oroszországi Föderáció vezetőjével" - húzta alá az ENSZ vezetője,  hozzátéve, hogy ez nyújt lehetőséget az indítékok és a célok jobb megértésére, ezzel pedig civilek életének megmentésére.

"Véleményem szerint nem lehet túl sok a beszélgetésből, csak túl kevés"

- jelentette ki Nehammer a konfliktus szereplői közti párbeszéd fenntartását illetően.

Guterres egyben felszólította az európai országokat a számos ukrán menekültet befogadó Moldova pénzügyi támogatására.

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!