Hirado.hu
| 2022. 05. 11. – 12:00 | Kína |
A kelet-kínai kikötővárosban, Zhoushan lakói furcsa jelenségre lettek figyelmesek a hét végén. Az ég több órára rémisztően élénkvörös színű lett. Fotó: Internet

Hirdetés

A kelet-kínai kikötővárosban, Zhoushan lakói furcsa jelenségre lettek figyelmesek a hét végén. Az ég több órára rémisztően élénkvörös színű lett, ami igencsak felkavarta a város életét. Sokan azt hitték, hogy közeleg az apokalipszis – de szó sincs erről.

Valójában a magyarázat igen egyszerű - írja a Hirado.

Pánikhangulat uralkodott a kínai városban, mert az emberek eddig soha nem látott jelenségnek lehettek a szemtanúi szombat este.

A Covid által sújtott Sanghajjal szomszédos város aggódó lakói számtalan felvételt készítettek, amin a skarlátvörös égbolt és sűrű köd volt látható.

Futótűzként terjedtek az interneten megosztott videók és fotók, amelyek rekordnézettséget értek el. Alig egy nap alatt 150 millióan nézték meg a felvételeket. A lakosok sorra gyártották a teóriákat, hogy mi okozhatja a félelmetes égi jelenséget.

Mindeközben a meteorológusok igyekeztek minél előbb választ adni az égi történésre. Szerintük a horizont titokzatos és bizarr színe egy időjárási jelenségnek és egy halászhajónak köszönhető. Egész pontosan a helyi halászhajók fényei verődtek vissza a térség alacsony felhőiről – írja cikkében a Mirror.

Néhány hozzászóló azt állítja, hogy 1770-ben már történt ehhez hasonló, ami kilenc napon át tartott. A tudósok szerint akkoriban ez a sarki fény aktivitásának volt köszönhető. És bár a mostani eset is hasonló, mégis más volt a kiváltó ok.

A vuhani Kínai Földtudományi Egyetem szakértői szerint sem nap, sem geomágneses tevékenység nem okozhatta az ég furcsa elszíneződését.

A zhoushani meteorológusok arra a következtetésre jutottak, hogy „amikor jó az időjárás, a légkörben lévő több víz aeroszolokat képez, amelyek megtörik és szétszórják a halászhajók fényét. Ennek köszönhetően lesz látható mindenki számára az élénkvörös ég. Ezt a jelenséget a fénytörés okozza”.

Hirdetés

Forrás