Hirado.hu
| 2022. 05. 12. – 14:30 | Finnország |
A hagyományosan semleges Finnország vezetői bejelentették, hogy be kívánnak lépni a katonai szövetségbe. Fotó: Internet

Hirdetés

A hagyományosan semleges Finnország vezetői bejelentették, hogy be kívánnak lépni a katonai szövetségbe.

A BBC-n megjelent Sauli Niinisto finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök teljes nyilatkozata az ügyben, melyben leszögezik, hogy széleskörű vitát folytattak a kérdésről és egyértelmű álláspontra jutottak: „NATO-tagság erősítené Finnország biztonságát. A NATO tagjaként Finnország az egész védelmi szövetséget megerősítené - írja a Hirado.

Finnországnak haladéktalanul kérvényeznie kell a NATO-tagságot.

Reméljük, hogy a döntés meghozatalához még szükséges nemzeti lépéseket a következő napokban gyorsan megteszik.”

A szomszédos Svédország várhatóan a következő napokban dönt a védelmi szövetséghez való csatlakozásról.

A Reutersnek nyilatkozó diplomaták és tisztviselők szerint Finnország és Svédország gyorsan elérheti a NATO-tagságot, ezzel pedig lehetővé teszik, hogy az észak-atlanti szövetség csapatai fokozottan jelen lehessenek az észak-európai régióban, már a ratifikációs folyamat idején is.

A tágabb északi régióban Norvégia, Dánia és a három balti állam már NATO -tag, Finnország és Svédország felvétele pedig valószínűleg feldühítheti Moszkvát.

Az orosz fél szerint a szervezet bővítése közvetlen veszélyt jelent saját biztonságára nézve.

Emlékezetes, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök május 9-i, a Győzelem Napján megtartott ünnepségen elmondott beszédében is azzal indokolta az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, hogy saját biztonságát garantálja.

A finn és a svéd javaslatok megszületésekor is az orosz elnök hangsúlyozta, hogy ha a két északi ország csatlakozik a katonai tömbhöz, annak „súlyos katonai és politikai következményei” lesznek.

Hirdetés

Forrás