Kárpátinfo hetilap


| 2022. 05. 13. – 11:00 | Kárpátalja |
A szőlő egyértelműen azon kultúrnövények sorába tartozik, amelyik szereti a meleg időt. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

A szőlő egyértelműen azon kultúrnövények sorába tartozik, amelyik szereti a meleg időt. Tessék megfigyelni, mióta a nappali hőmérséklet jócskán 20 fok fölé emelkedett, a szőlő hajtásai képesek naponta akár 8-10 cm-t is növekedni. Jó hír, hogy május végén már készülhetünk a virágzásra, így kedvenc növényünk gyakorlatilag bepótolta a korábban észlelt kéthetes lemaradását.

– Úgy tűnik, ez idő tájt a növényvédelem terén nincs semmi teendőnk…

– Mindez igaz is lehetne, ám tudni kell, hogy a szőlő esetében a betegségek megelőzésének óriási szerepük van – hangsúlyozza Varga István benei szőlész-borász. – Bölcsen tesszük tehát, ha virágzás előtt beiktatunk egy permetezést. Az a legjobb, ha a védekezés komplex jellegű, tehát a szőlő valamennyi gombabetegsége – lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész stb. – ellen hatásos. Az előrelátó gazda ilyenkor felszívódó szert használ – Cabrio Top, Benelux, Quadris, Shavit stb. –, hogy a virágzás ideje alatt a védelem biztosítva legyen. Természetesen az is jó, ha kolloid kénnel (Thiovit Jet, Kumulus), illetve valamelyik atkaölőszerrel permetezzük be a hajtásokat.

– Az elmondottakból is kitűnik, hogy a fő figyelem a lisztharmatfertőzés megelőzésére irányul.

– Való igaz. A lisztharmat ugyanis nem csupán a szőlő legveszélyesebb, hanem egyben a legalattomosabb betegsége is. A tavaszi fertőzésnek gyakorlatilag nincs is látható jele – ennek mértékét többnyire csak laborvizsgálatok tudják kimutatni –, ám ha nem kezdjük idejében visszaszorítani a fertőzést, akkor a nyár elején jelentkező második hullámban a gombabetegség már komolyan feladhatja a gazdáknak a leckét. Egyébként is, az utóbbi másfél-két évtized tapasztalata azt bizonyítja, hogy fel kell készülnünk a három-négyhetes aszályos periódusokra. Ilyenkor a lisztharmat gombaszövedékei, ha rejtetten is, folyamatosan terjednek, várva a kedvező alkalomra, arra, hogy robbanásszerűen fertőzzenek. Ez egy esős időszakot követő meleg időjárás során rendre be is következik. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a fakó-, illetve szürkerothadás most már minden évben támad. Az esős, hűvös időben fellépő peronoszpórával együtt ezek is jelentős termésveszteséget tudnak okozni.

– A terméskilátásokról egyelőre még korai lenne bármit is mondani?

– A virágzás előtti termésbecslésnek nincs sok értelme, ám az már nagyon biztató fejlemény, hogy jelentősebb fagykárokat Beregvidéken nem észleltünk. Ami az ültetvények rendben tartását illeti, az elsősorban az üzemanyaghiány miatt vált bonyolultabbá, hisz hiányzik a permetezőgépek és a fűkaszák működéséhez szükséges gázolaj, illetve benzin. Célszerűnek látszik a sorközök gyomirtózása. Ez a művelet akárcsak a szőlőültetvény növényvédelme, jobb, híján most hagyományos  háti permetezőgéppel történik.

Kovács Elemér

Hirdetés

  • Gyorsan pótolja lemaradását a szőlő
  • Gyorsan pótolja lemaradását a szőlő

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 20. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.