Közélet | 2022. 05. 14. – 09:55 |
A harcok miatt otthonaikat elhagyni kényszerülők kaptak meghívást a munkácsi magyarok szellemi-kulturális központjába, ahol megismerkedtek az itt zajló sokrétű munkával, megtekinthették a Pro Arte Munkács által szervezett kiállítást és a bankmúzeumot. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

A Munkácsy Mihály Magyar Ház által szervezett kézműves csapat húsvét előtt ellátogatott a Latorca-parti város egyetemének kollégiumában elszállásolt menekültekhez, hogy megismertesse őket a feltámadás ünnepéhez kötődő helyi szokásokkal, például a hímesfestés szép hagyományával.

Ma pedig a harcok miatt otthonaikat elhagyni kényszerülők kaptak meghívást a munkácsi magyarok szellemi-kulturális központjába, ahol megismerkedtek az itt zajló sokrétű munkával, megtekinthették a Pro Arte Munkács által szervezett kiállítást és a bankmúzeumot. Ezt követően a gyerekek kézműves foglalkozáson vettek részt, melynek keretében színes fonalakból babát, papírból, selyemből virágot készítettek, valamint betekinthettek az üvegfestés rejtelmeibe.

Mondanunk sem kell, az arcfestésnek ezúttal is óriási sikere volt. A kézműves foglalkozásokat Molnár Melinda elnök vezetésével a tiszaújhelyi „Szeress és tedd a jót” civil szervezet aktivistái tartották.

Mint Pfeifer Anita, a központ kulturális menedzsere a jelenlevő újságíróknak elmondta, azt tervezik, hogy hasonló foglalkozásokat a jövőben is tartanak majd, emellett egy nem mindennapi kiállításra is készülnek. Ugyanis a harcok elől Ukrajna különböző részeiből számos művész menekült Kárpátaljára. Dicséretes módon őket felkarolták itteni kollégáik és lehetőséget teremtettek arra, hogy a befogadottak náluk alkossanak. Azt tervezik, hogy május végén az itt készült festményekből, grafikákból, kisplasztikákból stb. nyílik majd tárlat a Magyar Ház galériájában.

Amíg a gyerekek kézműves foglalkozásokon vettek részt, az édesanyák Lucsok Miklósnak, a Munkácsi Római Katolikus egyházmegye püspökének „Lelki kapaszkodók háború idején” c. előadását hallgathatták meg, majd utána kötetlen beszélgetésre került sor.

A püspök úr a találkozó végén elmondta, hogy rengeteg fájdalmas történetet hallott, emellett a fiatal anyukák már arról is beszámoltak, hogy Kárpátaljára érkezve az itteni segítőkész embereknek köszönhetően hamar megtapasztalták Isten gondoskodó szeretetét, így szívük lassan megtelt békével. Az egyházi vezető arról is szólt, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban nagyon sok ilyen gyógyító alkalmat kell majd tartaniuk, hisz a háború, az annak folyamán megtapasztalt erőszak, kiszolgáltatottság és a nagy-nagy bizonytalanság ezrek és tízezrek lelkét sebezte meg.

Kovács Elemér

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 20. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.