Életmód | 2022. 05. 14. – 18:01 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Amikor egy nő elér egy bizonyos életkort, már biztosan nem elegendő, ha csak van egy jól bevált bőrápolási rutinja. Ezt a rutint folyamatosan felül kell vizsgálni, és a saját testünkre figyelve változtatni rajta. A holisztikus bőrápolás nem csak egy problémára és annak megoldására koncentrál, hanem kerek egészként, az egész embert és a testét teszi a fókuszba.

Sokan úgy gondolják, 40 éves kor fölött már a B-oldal pörög, és minden nap ajándék. Bevallom, én is sokszor érzem így, amikor a bőrömön újabb ráncot veszek észre, vagy kicsit nagyobb a szokásos táska a szemem alatt. Hát, igen, ez a kor is eljön - írja a bien.hu

Bőrünk állapotát sok külső és belső hatás befolyásolja, ráadásul egyszerre. Ez az, amiért minden oldalról jól be kell védenünk a bőrünket. 40 éves kor fölött ez hatványozottan fontos.

6 dolog, ami befolyásolja bőrünk állapotát:

 • Hormonjaink állapota
 • Genetika
 • Az életkorunk
 • A táplálkozásunk
 • Az életmódunk
 • A lelkiállapotunk

Miből tudhatod, hogy az életmódod nem megfelelő?

Karikás szemek, alvásproblémák, mélyülő ráncok, étkezési gondok keseríthetik meg a mindennapokat, tetézve ezt bőrhibákkal, aknékkal, pattanásokkal. A bőrszín már nem rózsás, hanem fakó és élettelen, szürkés színű. Legtöbbször problémát jelent a folyadékfogyasztás, a kevés folyadék miatt pedig egyre több ránc jelenik meg az arcodon, amelyek egyre mélyebbek. Először tehát fontos az életmódodat helyre tenni, hiszen enélkül egyetlen kozmetikum sem fog tudni segíteni.

Helyes étrend – szép bőr

Bizonyára te is észrevetted már, hogy egyes ételek és italok elfogyasztásakor a bőröd különféleképpen reagál. Minden gondod meglátszik rajta. Jó hír, hogy az is visszatükröződik, ha jól érzed magad, és helyes az életmódod.

Mire figyelj a táplálkozásodban?

 1. Kerüld azokat az ételeket, amelyek megemelik a vércukorszinted. No, nemcsak azért, mert ezt teszik, hanem azért, mert ezek fokozzák a gyulladás esélyét a szervezetben, így a bőrben is. Ráadásul hatásukra sokkal több faggyú termelődhet.
 2. Fogyassz minél több rostot. A rostban gazdag ételek elősegítik, támogatják az emésztésed, és egyensúlyba hozzák a vércukorszinted.
 3. Szintén a gyulladás esélyét fokozza a tej és a sok tejtermék fogyasztása.
 4. Ne félj a zsíroktól, de kerüld az állati eredetű zsiradékokat. Válaszd inkább a hidegen sajtolt növényi olajokat, amelyek felveszik a harcot a magas koleszterinnel. Még jobb, ha olyan olajokat is fogyasztasz, amelyek sok omega (3-6-9)-zsírsavat tartalmaznak.
 5. A sok só nem tesz jót, ugyanis leköti a vizet, ami vizesedést, puffadást okoz a bőrben.
 6. Figyelj a vitaminokra! Ha tudod, minél többet vigyél be természetes forrásból, de ha szükséges, akkor válassz egy jól összeválogatott multivitamint.
 7. Fogyassz minél több antioxidánst. Ezek harcolnak a káros szabadgyökök ellen, így lassítják a bőr öregedését. 
 8. Ne fogyassz alkoholt, mert az dehidratál. Ha sokat iszol, előbb-utóbb meglátszik a bőrödön is.

Ezzel a 5 dologgal már közel kerülsz a holisztikus szemléletű szépségápoláshoz

 1. Legyen egy jó bőrápoló rutinod, amit időközönként felülbírálsz, módosítasz.
 2. Csak olyan kozmetikumokat válassz, amelyek nem tartalmaznak vegyszereket. A nem természetes összetevők ugyanis nagyon nagy mértékben terhelik a bőröd.
 3. Sportolj! A sport hozzásegít ahhoz, hogy kiegyensúlyozott lehess. Figyelj az arcizmaidra is!
 4. Aludj, amennyit csak tudsz, hiszen a szervezeted (ezzel együtt a bőröd is) éjszaka regenerálódik. Erre pedig nem elég 3-4 óra.
 5. Próbáld kerülni a stresszt, mert az lehúz. Sokféleképpen tudod oldani a benned lévő feszültséget, keresd meg, mi az, ami neked a leginkább beválik.

Hirdetés

Forrás