Életmód | 2022. 05. 15. – 10:03 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A mozgás alapvetően jót tesz a bőrnek, feszesebb, rugalmasabb lesz tőle, de vannak hátulütői is: sokan például a nem megfelelő edzőruha vagy a nem épp higiénikus termi eszközök miatt pattanásosak lesznek. Ha szeretnéd elkerülni az edzésből következő puklikat, fogadd meg az alábbi tanácsokat!

Még véletlenül se viselj sminket edzés közben!

Bár a mai alapozók, púderek, korrektorok és pirosítók alapvetően elég bőrbarátok, nem bírják a túlzott izzadást, és eltömíthetik a pórusaidat, ami egyenes út a pattanások felé. Mindegy mennyire reklámozza magát könnyűnek és tartósnak egy alapozó például, két dologban biztos lehetsz: ha megizzadsz, az látszani fog, és a bőröd egészségének sem tesz majd jót - írja a bien.hu.

Ez alól kivételt képeznek a kifejezetten edzéshez legyártott termékek, de még ezekkel szemben is egyszerűen jobban jársz, ha lemosod azt a sminket mozgás előtt, úgyis pár percen belül leizzadod majd.

Kösd hátra a hajadat!

Nem hinnéd, de a hajad is lehet az oka annak, hogy pattanások jelennek meg az arcodon vagy a nyakadon: a tincseidben található természetes olajok ugyanis ugyanúgy eltömíthetik a pórusokat, mint a fent említett alapozó.

Egyébként is kényelmesebb, ha edzéshez nem leengedve tartod a hajadat, főleg nyáron, amikor az emberre ráolvad minden, még a saját tincsei is.

Törölj le minden eszközt, ami az arcodhoz fog érni!

Ha sokat húzódzkodsz, ne csodálkozz, ha előbb-utóbb megjelennek az álladon a pattanások: gondolj bele, hány ember izzadta már össze azt a rudat, amire te most ráteszed a fejedet. Éppen ezért érdemes minden olyan eszközt fertőtlenítő kendővel végigtörölni, ami az érzékenyebb bőrfelületeidet érinteni fogja.

Ez főleg azokra az eszközökre igaz, amelyek a helyszínen vannak, és mindenki használja őket. Ha erre nincs lehetőséged, akkor nagyon figyelj oda arra, hogy ne nyúlj az arcodhoz, miután ezeket az eszközöket használtad!

Egyébként is: ne nyúlj az arcodhoz!

Nemcsak az eszközök használata után, egyébként se nyúlj hozzá az arcodhoz az edzés közben, mert rengeteg baktérium és gomba ragadhatott rá a világ egyik legkevésbé higiénikus létesítményéből. Ha mindenképpen hozzá kellene érned az arcodhoz, tedd azt a törölközővel, de mindig ugyanazzal az oldalával, hogy ne a terem koszát kend végig az arcodon.

Ahogy tudod, cseréld le az izzadt ruháidat!

Vannak, akik képesek egész nap az edzős ruhájukban mászkálni egy kiadós óra után is – te ne kövesd ezt a trendet, bármennyire kényelmesnek is tűnik, mivel nagyon nem higiénikus.

Az izzadt, majd rád száradt ruhák ugyanis komoly pattanásokat okozhatnak a fenekeden, a combodon és a lábszáraidon is, amiktől aztán nagyon nehéz megszabadulni. Inkább azonnal vedd le ezeket a ruhákat, amint van rá lehetőséged.

Zuhanyozz le edzés után!

Az izzadtság mellett a rád tapadt koszt sem baj, ha lemosod, miután edzettél, főleg azért nem, mert ha kimész a teremből, gyakran elfelejted az óvintézkedéseket, és például összetapogatod a fejed. Ha a helyszínen zuhanyzol, időt és energiát spórolsz, ráadásul garantált, hogy tisztán bújsz vissza a hétköznapi ruháidba, ami megint egy óriási előny akkor, ha nem szeretnéd, hogy a pattanások megjelenjenek a combodon is. És egyébként is: ez a leghigiénikusabb, amit egy kiadós edzés után tehetsz!

Hirdetés

Forrás