Életmód | 2022. 05. 15. – 14:08 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Bár nagyon sokan nem tesznek így, az új ruhát ki kell mosni az első viselés előtt. 

Amíg csak lehet, érdemes megmenteni a régi darabokat, de egy-egy új holmi mindig csurran-cseppen a szekrénybe. Bár a ruha viselése már az első perctől csábító, jobb, ha az ember előbb a mosógépbe dobja, és az első felvétel előtt kimossa azt - írja a femina.hu.

Az új ruhát ki kell mosni

Sokan úgy gondolják, az új ruhát azért felesleges kimosni, mert még nem hordták, senki sem izzadt bele, vagy szennyezte be. Ám akár nadrágról, akár szoknyáról vagy pulóverről van szó, és különösen, ha fehérneműről, fürdőruháról, a mosás indokolt, három okból.

 1. A textilfesték eltávolítása

Az egyik nyomós indok, hogy az új ruha anyagában még lehet némi extra festékanyag, ami a ruha viselése során a bőrrel érintkezik. Bizonyos festékek allergiás reakciót, kiütéseket, viszketést válthatnak ki, különösen azok, amelyekkel a műszálas textileket színezik meg. Az első mosás során a fölös festék távozhat a ruhaanyagból.

2. Egyéb kémiai szerek

Nemcsak festék lehet az anyagban, hanem más kémiai szerek is, mint például az urea formaldehid, mellyel azért itatják át az anyagokat, hogy azok gyűrődésmentesek legyenek, és még szebben mutassanak a boltban. Ezek a szerek nem mindenkinek irritálják a bőrét, de akinek érzékeny, az kellemetlenségekre, kiütésekre, pirosodásra számíthat, különösen a hajlatoknál, a hónalj területén, a nyaknál, és a comboknál.

 3. Baktériumok, gombák, rovarok

Jó tudni, hogy a ruhák jó közvetítői a fent soroltaknak: ha valaki felpróbál egy ruhát, majd egy másik fel-, illetve megveszi azt, a bőrgomba, a tetvek vagy akár fertőzést okozó baktériumok is átkerülhetnek az egyik emberről a másikra. Az első mosás elengedhetlen ennek a veszélynek a kiszűréséhez.

Hirdetés

Forrás