Mozaik | 2022. 05. 15. – 17:00 |
A régészek egy földalatti komplexumot fedeztek fel egy törökországi otthon alatt a törökországi Başbük faluban. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A régészek egy földalatti komplexumot fedeztek fel egy törökországi otthon alatt a törökországi Başbük faluban. Mire a hatóságok azonban tudomást szereztek róla, a helyszínt már kifosztották. Ez egy úgynevezett mentőásatáshoz vezetett, amely egy harminc méteres alagútrendszert tárt fel az alapkőzetbe vájva a kétszintes ház alatt.

A komplexum az Új-Asszír Birodalom idejéből, az ókori asszír történelem negyedik és utolsó előtti szakaszából, valamint Asszíria mint független állam utolsó és legnagyobb szakaszából származik, valamikor Krisztus előtt az 1. évezred körül épülhetett - írja az Origo.

Olyan asszír stílusú műalkotások találhatók benne, amelyek istenségek körmenetét ábrázolják. 

Felbukkan rajtuk az akkád Hadad, a vihar és eső istene, Szín a holdisten, valamint Atargatisz, a termékenység, a védelem és a jólét istennője.

A lelőhelyről készült tanulmány az Antiquity című régészeti folyóiratban jelent meg, amelyet Prof. Mehmet Önal a Harrani Egyetem munkatársa, Celal Uludağ a Şanlıurfa Múzeum igazgatója és Yusuf Koyuncu múzeumszakértő, valamint és Dr. Selim Ferruh Adalı az Ankarai Társadalomtudományi Egyetem filológusa készített.

Amikor az Asszír Birodalom politikai hatalmat gyakorolt Anatólia délkeleti részén, az asszír kormányzók asszír udvari stílusú művészettel fejezték ki hatalmukat – mondta Dr. Adalı a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A kísérő feliratok azonban inkább az integrációról, mint a hódításról mesélnek. A művek a helyi arámi nyelven íródnak, nem pedig asszírul, és a műalkotások pedig vallási témákat jelenítenek meg Anatóliából és Szíriából.

A szakemberek szerint a szír-anatóliai vallási témák beemelése az újasszít elemek olyan adaptációját illusztrálja, amilyenre a korábbi leletekből nem számítottak.

A régészeknek sikerült azonosítaniuk egy olyan feliratot is, amely a „Mukīn-abūa" névre utalhat, aki III. Adad-nirari (időszámításunk előtt 811–783) uralkodása alatt tisztként szolgált. A tudósok szerint talán átadták neki a régió irányítását, ami alapján feltételezhető, hogy a komplexumot a helyiekkel való integrációra és a szimpátiájuk elnyerésére használhatta. 

A befejezetlensége azonban azt sugallja, hogy a törekvései nem jártak sikerrel. Valami hatással lehetett az építők tevékenységére, például egy lázadás, ami végül ehhez vezethetett. A tanulmány szerzői azt remélik, hogy a további munka fényt deríthet az ókori birodalom kultúrájára és politikájára. A jövőbeni Başbükben folytatják az ásatásokat.

Hirdetés

Forrás