Sport | 2022. 05. 16. – 10:00 |
Az orosz és fehérorosz sportolók egyéniben továbbra is indulhatnak bármely sakkviadalon, de továbbra sem a saját országuk színeiben. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az orosz és fehérorosz sportolók egyéniben továbbra is indulhatnak bármely sakkviadalon, de továbbra sem a saját országuk színeiben, hanem semleges státuszban, a nemzetközi szövetség (FIDE) zászlaja alatt.

A szövetség honlapján megjelent közlemény szerint a FIDE ezzel a döntéssel az eredendően május 31-ig szóló engedélyt tolta ki egészen az év végéig. Ugyanakkor a korábbi korlátozások változatlanul élnek az Ukrajnában háborút vívó Oroszországgal és az őt az invázióban támogató Fehéroroszországgal szemben - írja az MTI.

A FIDE február 28-án jelentette be, hogy a továbbiakban nem tart sakkversenyeket Oroszországban és Fehéroroszországban,

majd március 16-án megtiltotta a két ország válogatottjainak a részvételét a szervezet égisze alatt zajló versenyeken.

Rendelkezése nyomán a sportági világszövetségnél – amelynek orosz elnöke van Arkagyij Dvorkovics személyében – Oroszország elvesztette jogát az idei sakkolimpia megrendezésére.

Emil Sutovsky, a FIDE izraeli főigazgatója a tilalmak bejelentése után így nyilatkozott:

“úgy gondolom, igazságos döntés született.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlását követtük, amikor felfüggesztettük e két ország csapatainak részvételét a rendezvényeinken. Ettől függetlenül hiszünk abban, hogy az érintett sportolókat nem foszthatjuk meg a versenyzés lehetőségétől – még akkor sem, ha ezt csak a FIDE zászlaja alatt tehetik meg”.

Hirdetés

Forrás

MTI