Gazdaság | 2022. 05. 17. – 10:30 |
Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására – jelentette be Tom Vilsack. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására – jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter hétfőn Varsóban.

Vilsack lengyel és ukrán hivatali partnerével, Henryk Kowalczykkal és Mikola Szolszkijjal, valamint Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős európai uniós biztossal tárgyalt hétfőn a lengyel fővárosban - írja az MTI.

Közös sajtóértekezletükön az amerikai miniszter aláhúzta: Washington elítéli, hogy Moszkva „háborús fegyverként használja fel az éhínséget”, valamint „jelentős mértékű gabonarablást” követ el Ukrajnában.

„Mindent megteszünk azért, hogy Oroszország ne húzhasson hasznot e lopásból” – fogalmazott Vilsack.

Közölte: az általa irányított tárca 2,5 milliárd dollár értékű pénzalapot hoz létre gabonafelvásárlás céljából, ebből támogatnák a globális piacon kialakult gabonahiány pótlását.

Henryk Kowalczyk közölte: a gabonaszállítás számára kulcsfontosságú. A jelenleg blokád alatt álló fekete-tengeri ukrán kikötők helyetti alternatív útvonalak Lengyelországon, a lengyel kikötőkön, valamint más európai országokon haladnak át – emelte ki.

Kowalczyk szerint a balti-tengeri lengyel kikötők készen állnak az ukrán gabona továbbszállítására, a legnagyobb kihívást az ukrán-lengyel határon történő átjuttatás jelenti az eltérő vasúti nyomtávszélesség miatt. A miniszter kilátásba helyezte, hogy a gabonaszállítást elősegítő lengyel-ukrán társaságot hoznak létre.

Janusz Wojciechowski agrárügyi biztos elmondta: Ukrajnának havi 5 millió tonna gabonát kellene exportálnia, hogy ne kerüljön veszélybe a globális élelmiszer-biztonság. Felidézte azt is: múlt héten az Európai Bizottság szolidaritási folyosók létrehozására tett javaslatot, a testület ezáltal segítené Ukrajna mezőgazdasági termékeinek kivitelét a nemzetközi élelmiszer-biztonság érdekében.

Az uniós biztos is aláhúzta: „az Ukrajnában Oroszország által elrabolt gabonával nem szabad kereskedni, mindent meg kell tenni annak érdekében,

hogy Oroszország ne legyen az ukrajnai agresszió haszonélvezője”.

Az élelmiszer-biztonság volt az egyik témája Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter hétfői varsói látogatásának is. Sajtókonferenciáján Yellen kijelentette: tudatában van azon erőfeszítéseknek, amelyeket Lengyelország és az Ukrajnával szomszédos országok kormányai kifejtenek azért, hogy elősegítsék az ukrán mezőgazdasági kivitel növelését. Figyelmeztetett: az élelmiszer-ellátás terén „valóban egy globális válság közeledik”.

Yellen a lengyel fővárosban mások mellett Mateusz Morawiecki kormányfővel tárgyalt, majd ellátogatott a World Central Kitchen nevű, a konfliktusok sújtotta országokban étkeztetést biztosító amerikai civil szervezet varsói részlegéhez.

Hirdetés

Forrás

MTI