Gazdaság | 2022. 05. 17. – 14:30 |
Komoly nyomás alatt vannak az Egyesült Királyság fish and chips (rántott hal sült krumplival) éttermei, mivel a kulcsfontosságú alapanyagok – köztük a tőkehal és az étolaj – árai az egekbe szöktek. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Komoly nyomás alatt vannak az Egyesült Királyság fish and chips (rántott hal sült krumplival) éttermei, mivel a kulcsfontosságú alapanyagok – köztük a tőkehal és az étolaj – árai az egekbe szöktek.

Az étteremtulajdonosok áruik helyettesítésével és az áremelések lassításával próbálják túlélni a nehéz időszakot, viszont azt már most látni, hogy ez sokuknak nem fog sikerülni - írja a Hirado.

„A következő kilenc hónapban az ország mintegy 10 000 fish and chips éttermének akár egyharmada is bezárhat”

– mondta Andrew Crook, a Halsütők Országos Szövetségének elnöke.

A több mint egy évszázada alakult kereskedelmi csoport összesen 1200 fish and chips éttermet képvisel – számolt be róla a CNN.

Crook, akinek saját boltja van, elmondta, hogy az árak tavaly év vége felé kezdtek emelkedni, de a háború óta az alapvető alapanyagok költségei iszonyatosan megugrottak.

„Egyszerre minden megdrágult” – mondta.

A vállalkozások minden iparágban küzdenek az emelkedő árakkal, mivel az ukrajnai háború miatt tovább fokozódott az ellátási láncok akadozása. A brit éttermek azonban, amelyek hagyományosan nagyon szűk árréssel dolgoznak, kifejezetten rossz helyzetbe kerültek, mivel az ágazat erősen függ az orosz importtól.

„Az üzletág  tőkehaltermelésének akár 40 százaléka orosz vizekről származik, a napraforgóolaj mintegy felét pedig Ukrajnából importálják” – mondta Crook.

Crook szerint a vállalkozások körülbelül 83 százalékkal fizetnek többet a napraforgóolajért, mint március elején. A pálmaolaj, ami amúgy egy gyakori alternatíva, megoldást jelenthetne, de annak is több mint kétszeresére nőtt az ára az utóbbi időben. Az étterem-tulajdonosok kétségbeesését az energiaszámlák és a burgonyatermesztéshez szükséges műtrágya árának ugrásszerű növekedése is tovább fokozza.

A fish and chips (rántott hal sült krumplival) az Egyesült Királyság egyik nem hivatalos nemzeti étele. Az első üzletek az 1860-as években nyíltak, és az ország iparosodásával gyorsan elterjedtek, segítve a gyári munkások élelmezését – állítja a kereskedelmi csoport.

A második világháború alatt, amikor a kormány más alapélelmiszereket, például teát, vajat és húst adott jegyre, a fish and chipsel ezt nem tudta megtenni, annyira fontos volt ez az étel a munkásosztály számára.

„A vásárlók elvárják, hogy a hal és a krumpli olcsó legyen” – mondta Crook. Egy évvel ezelőtt egy átlagos tőkehal és sült krumpli átlagára 7 font (3200 forint) körül volt, mondta Crook. Most becslése szerint ez 8,50 font (3900 forint) körül van, ami 21 százalékos növekedést jelent.

„Fennáll a veszélye annak, hogy kiszorulunk a piacról. Ezért a lehető leglassabban próbáljuk emelni árainkat” – mesélte aggódva az étteremtulajdonos.

Az attól való félelem, hogy az Egyesült Királyság kormánya importvámokat vethet ki több orosz halfajtára, arra késztette a vállalkozásokat, hogy másféle halakat vásároljanak, ami tovább emelte a Crook által vásárolt izlandi és norvég hal árát.

A Kisvállalkozások Szövetségének felmérése szerint az Egyesült Királyságban több mint félmillió kisvállalkozás – azaz minden tizedik – tervezi, hogy a következő egy évben bezár.

Hirdetés

Forrás