Kultúra | 2022. 05. 17. – 09:00 |
A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) hétfőn és szerdán sportprogramot szerveznek a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház udvarán. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete mindig is élen járt abban, hogy a tartalmas programokat szervezzen tagcsaládjai számára. Ezeket az utóbbi időben nem volt egyszerű megszervezni, hisz a pandémia, a háborús helyzet bezárkózásra kényszerítette az igencsak megrostálta kárpátaljai magyarságunkat is. A korábban megszokott aktív közösségi élet mindenütt pang. Ám a KMNE vezetősége minden lehetőséget megragadott, hogy ha kisebb csoportokban is, de legyen közösségi élet az egyesület berkein belül.

És erre a korábbiaknál még inkább szükség van, hisz az immáron évek óta tartó online oktatás komoly kihívás elé állította a családokat: a szülők túlterheltek lettek – mert munkájuk, a mindennapi teendők elvégzése mellett még iskolásdit is kell „játszaniuk” (igencsak komolyan) a gyermekeikkel, akiknek meg már elegük van az otthonülésből, az anyával-apával való tanulásból, és nagyon hiányoznak nekik a barátok.

De a felnőttek is vágynak már valami tartalmas kikapcsolódásra.

 A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) igyekszik bizonyos fokig változtatni ezen az áldatlan állapoton: hétfőn és szerdán sportprogramot szerveznek a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház udvarán, illetve az egyesület székházában heti rendszerességgel kerül sor kézműves foglalkozásra, amivel némileg tehermentesítik a szülőket, és közösségi élményekkel gazdagítják a gyerekeket. Az elmúlt héten például Papp Viktória tanár, textilbaba-készítő a gyapjú feldolgozásával ismertette meg a gyerekeket, akik boldogan sodorták szappanos kézzel az alapanyagot, amiből aztán színes karkötőt fontak.

Közben sorra érkeztek a családok a KMNE székházába, hogy a tartalmas, szebbnél szebb kiadású könyvek között válogathassanak.

A közel hétezer kötetes könyvadomány a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége Könyvet-otthonra program keretein belül érkezett Kárpátaljára.

Ezen a hétvégén házaspárok alkalmára kerül sor Berekfürdőn, illetve a KMNE önkéntesei az egyesület tulajdonában lévő Vadvölgy Panziót teszik otthonosabbá. Persze pihenésre, kikapcsolódásra, baráti kapcsolatok ápolására is lehetőségük nyílik a hegyvidéki nagycsaládos „nyaralóban”.  Szombaton pedig több mint 70 tagcsalád a Nyíregyházi Állatkertben tölthet majd el egy eseménydús napot. 

Kovács Erzsébet

Hirdetés