Közélet | 2022. 05. 17. – 09:16 |
Több mint 260 ukrán harcos - sokan közülük sebesültek - hagyta el keddre virradóra a mariupoli Azovsztal acélmű területét. Fotó: Internet

Hirdetés

Több mint 260 ukrán harcos - sokan közülük sebesültek - hagyta el keddre virradóra a mariupoli Azovsztal acélmű területét, a kijevi vezérkar tájékoztatása szerint pedig dolgoznak azon, hogy azok is kijöhessenek a körbezárt gyárterületről, akik még ott vannak.

“A mariupoli helyőrség teljesítette harci küldetését. A katonai főparancsnokság utasította az azovsztali egységek parancsnokait, hogy mentsék meg az emberek életét. Mariupol védői korunk hősei” – tudatta az ukrán vezérkar, írja az MTI.

Anna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes beszámolója szerint 53 sebesültet Novoazovszkba vittek,

211 embert pedig Olenivkába szállítottak. Mindkét terület orosz ellenőrzés alatt áll, a kimenekítettek pedig várhatóan fogolycsere keretében térhetnek majd vissza ukrán ellenőrzés alatt álló területre. Mintegy 600 fegyveres lehetett a kiürítés megkezdése előtt a gyár területén.

“Bízunk abban, hogy meg tudjuk menteni a srácaink életét. Súlyos sebesültek is vannak köztük. El kell látni őket. Ukrajnának élő hősökre van szüksége” – tudatta kedd hajnalban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az Azovsztal feladásával várhatóan végleg véget ér az ukrajnai háború eddigi legvéresebb és leghosszabb csatája,

ami azt jelenti, hogy Ukrajna vereséget szenvedett a városban, amely az orosz ostromot követően romokban hever.

Ukrajna szerint civilek tízezrei haltak meg a városban.

Hirdetés

Forrás

MTI