Életmód | 2022. 05. 18. – 16:05 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A stressz akkor is hatással van az egészségedre, ha az általa okozott korai tünetekkel nem foglalkozol, vagy ha aktuálisan még semmilyen jelét nem tapasztalod a tartós stressz generálta betegségeknek.

Lehet, hogy a fejfájásodat ráfogod a ciklonokra, az álmatlanságot a teliholdra, a rosszabb munkahelyi teljesítményt pedig betudod ennek a kettőnek. Pedig ezek a magyarázatok gyakran csak „fedősztorik”, amelyeket saját magunk számára gyártunk, mert addig sem kell a probléma mélyére ásnunk. Pedig fontos lenne felismernünk, ha a tüneteket a stressz okozza, és ezzel máris lépést tennénk a probléma megoldása felé. Vajon meddig lehet következmények nélkül bent ragadni egy ilyen ördögi körben? - írja a bien.hu.

Így üzen a tested, ha sokat stresszelsz

Megváltoznak az étkezési szokásaid

Egyénfüggő, kinél melyik irányba tolódik el a mérleg, és ezt értheted szó szerint is. Vannak, akik stresszhelyzetben nem tudnak enni, mások viszont túlevésre hajlamosak. Az biztos, hogy stressz helyzetben nem igazán jut idő a tervezett étkezésre, sokkal inkább jellemző a kapkodás, az össze-vissza evés, a túl késői vacsora és az egészségtelen, feldolgozott élelmiszerek előnyben részesítése. Ebből adódik, hogy a stresszt gyakran kíséri valamilyen emésztéssel összefüggő panasz, hányinger vagy hányás, szorulás vagy hasmenés.

Fejfájás

A fejfájás szintén általános stressztünet: amikor nyomasztóak a körülmények, a túl sok gondolat, az állandó testi-lelki készenlét már önmagában is generálhatja ezt a panaszt. Ha pedig nagy a stressz, sokan nem tudnak rendesen aludni, nem figyelnek oda a kellő folyadékfogyasztásra, nem esznek megfelelően – ami csak még jobban hajlamosíthat a fejfájásra.

Szorongás

Általános tünet a szorongás is. Jellemző módon olyasmiken stresszelünk, amire nincs ráhatásunk, vagy ahol a végkifejlet nem csak rajtunk múlik. A feszült várakozás, a megoldás keresése egyértelműen felerősíti a szorongást. Ettől ingerlékeny lehetsz, és akár másokon vezetheted le a dühödet, akik ezt a legkevésbé sem érdemlik meg. Ez már önmagában is feszültséget generálhat a családon belül, és tegyük hozzá, hogy a stressz nem a nemi vágy csökkenését is magával hozza, ami megint csak negatív hatással lehet a magánéletre. 

Izomfeszülés vagy fájdalom

A fejfájást már említettük, mint a stressz okozta fizikai tünetet, és ide sorolhatjuk az izomfeszülést és az izomfájdalmakat is. Ha eddig valamilyen ásványi anyag hiányát, vagy akár a túledzést sejtetted a háttérben, akkor eláruljuk: a stressz még arra is „képes”, hogy izomfájdalmat okozzon. Ennek magyarázata az, hogy amikor feszült vagy, olyankor valóban megfeszülnek az izmaid. Ha ez a helyzet tartósan fennáll és nem követi tudatos lazítás, akkor az eredmény izomfájdalom, izomláz is lehet. 

Motiváció hiánya és kimerültség

Ha nem vagy motivált, az nyilván jelentkezhet abból adódóan, hogy fáradtnak érzed magadat, de önmagában a stressz is fordíthat ebbe az irányba. Nem véletlen, hogy a magas stressz-szinttel rendelkezők gyakran visszahúzódóak, rosszkedvűek, netán depresszióban is szenvednek.  Gyakori panasz a rossz minőségű, nem elégséges mennyiségű alvás. Aki állandóan szorong, izgul valami miatt, az érthető módon elveszíti a lelkesedését. Az adott helyzettől és az egyéntől függ, hová tart ez a folyamat: torkollhat akár valamilyen függőségbe, de akár kórházi kezelést igénylő összeomlás is lehet a vége. 

Hogyan kezeld a stresszt?

Fontos lenne, hogy megtaláld a panaszaidért felelős stresszforrást, hiszen hiába kezeled a tüneteket, ha magát a kiváltó okot nem szünteted meg. Lényeges, hogy aktívan tegyél a stressz ellen, hiszen önmagában a tény, hogy cselekszel, hogy úgy érzed, kézben tartod a dolgokat, máris rengeteget segíthet. Hasznodra válhat a rendszeres, fizikai aktivitás, a sport, illetve a relaxációs technikák gyakorlása, amibe beletartozik a meditáció, a mélylégzés, vagy akár a jóga, a masszázs. Sokat segíthet a család és az, ha időt szánsz önmagadra, a hobbidra. Ha még ezek is kevésnek bizonyulnak, próbálkozhatsz természetes, nyugtató hatású gyógynövényes készítményekkel is, amelyek segítenek átvészelni a hullámvölgyeket.

Ha a tünetek próbálkozásaid ellenére továbbra is fennállnak, akkor viszont tanácsos felkeresned az orvosodat vagy egy terapeutát, aki segíthet azonosítani a stressz forrásait, illetve további támogatást nyújthat számodra.

Hirdetés

Forrás