Sport | 2022. 05. 19. – 10:00 |
A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) egyéves eltiltással sújtotta Ivan Kuljak orosz tornászt, aki a márciusi dohai világkupaversenyen olyan dresszben jelent meg, amelyen a Z betű volt látható. Fotó: Internet

Hirdetés

A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) egyéves eltiltással sújtotta Ivan Kuljak orosz tornászt, aki a márciusi dohai világkupaversenyen bronzérmet szerzett korláton, majd az eredményhirdetésen olyan dresszben jelent meg, amelyen az orosz háborúpárti szimbólum, a Z betű volt látható.

A szövetség döntése értelmében a húszéves orosz tornászt megfosztották a korláton szerzett bronzérmétől és vissza kell fizetnie az 500 svájci frankos (185 ezer forintos) pénznyereményét is - írja a Hirado.

Kuljaknak 21 nap áll rendelkezésre, hogy fellebbezzen.

Az elmarasztalt tornász kifejtette: amikor meglátta, hogy az orosz katonák a Z betűt használják, megnézte, mit jelent. Miután megállapította, hogy az a „győzelmet” és a „békét” szimbolizálja, ő is ki akarta fejezni az álláspontját az ügyben, de azzal nem akart senkinek rosszat,

és továbbra is biztos benne, hogy helyesen cselekedett.

A Z betű orosz háborúpárti szimbólum, amelyet nemcsak a háborúban részt vevő orosz katonák egyenruháján és járművein van, de a civilek az invázió támogatásának jelképeként is használnak.

Hirdetés

Forrás