Politika | 2022. 05. 19. – 10:30 |
Olaszország határozottan támogatja Finnország és Svédország felvételét a NATO-ba, és kész felgyorsítani a belső folyamatokat, hogy a két ország minél előbb beléphessen a szövetségbe. Fotó: Internet

Hirdetés

Olaszország határozottan támogatja Finnország és Svédország felvételét a NATO-ba, és kész felgyorsítani a belső folyamatokat, hogy a két ország minél előbb beléphessen az észak-atlanti szövetségbe – jelentette ki Mario Draghi olasz kormányfő szerdán Rómában.

„A NATO-csatlakozási kérelem benyújtása világos válasz Ukrajna orosz lerohanására és arra a fenyegetésre, amelyet az az európai béke és a kollektív biztonságunk szempontjából jelent” – mondta Draghi újságíróknak, miután Sanna Marin finn kormányfővel tárgyalt az olasz fővárosban, írja az MTI.

Finnország és Svédország szerdán nyújtotta be hivatalos felvételi kérelmét a NATO-ba.

Törökország – amelynek támogató szavazata elengedhetetlen a kötelezően konszenzussal történő felvételhez – egyelőre elutasítja a két ország belépését.

Recep Tayyip Erdogan török elnök egyebek mellett azzal vádolja Finnországot és Svédországot, hogy megtagadja a „terrorszervezetek”, így a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjainak kiadatását.
„Egyes kérdéseket még rendezni kell, de meg szeretnénk arról bizonyosodni, hogy minden NATO-tagállam

minél előbb ratifikálja a csatlakozásunkat” – hangsúlyozta Sanna Marin a tárgyalás után.

A finn kormányfő, aki nem említette a csatlakozást megvétózni kívánó Törökországot, újságírók előtt kijelentette: a tagság gyors ratifikálása lesz a jelenlegi szakaszban a legjobb biztonsági garancia Finnország és Svédország számára.

Olaszország ígéretet tett arra is, hogy addig is támogatja Finnországot, amíg ténylegesen a szövetség tagja lesz.

„Akárcsak sok más NATO- és EU-tagállam, részt veszünk a Finnország biztonságának garantálásához nyújtott segítségben az átmeneti időszak alatt” – mondta Draghi, hozzátéve, hogy Európának a NATO-t kiegészítő védelmi rendszert kell kiépítenie. „Ez a választások ideje, és azt szeretnénk, hogy az Európai Unió főszereplővé váljék” – szögezte az olasz kormányfő.

Hirdetés

Forrás

MTI