Politika | 2022. 05. 19. – 08:30 |
Ismét megkezdte munkáját az Egyesült Államok nagykövetsége szerdán Kijevben, ahonnan az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított teljes körű háború miatt evakuálni kellett az amerikai diplomatákat. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ismét megkezdte munkáját az Egyesült Államok nagykövetsége szerdán Kijevben, ahonnan az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított teljes körű háború miatt evakuálni kellett az amerikai diplomatákat – jelentette be Daniel Langenkamp, a diplomáciai képviselet szóvivője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

„Hivatalosan is újraindítjuk a munkát” – mondta a szóvivő az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint, írja az MTI.

Elmondása szerint első körben csupán néhány diplomata kezdi meg a tevékenységét Kijevben a külképviselet személyzetéből.

A nagykövetség fölé szerdán kitűzték az amerikai zászlót.

Christina Queen ideiglenes ügyvivő nagykövet és néhány amerikai diplomata már május 8-án megérkezett az ukrán fővárosba. A külképviselet akkori sajtóközleményében kiemelték, hogy a nagykövetség visszatérését a nácizmus felett aratott győzelem napjára időzítették.

A Jevropejszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az amerikai diplomaták április 26-án tértek vissza Ukrajnába, de akkor még a harcoktól megkímélt, biztonságosabb nyugati országrészben lévő Lvivbe.

Korábban jelezték, hogy május végéig készülnek visszatérni a fővárosba, de még ezt is attól tették függővé, miként alakul a biztonsági helyzet Kijevben.

Denisz Pusilin, az Oroszország által Ukrajnától függetlennek elismert donyecki „népköztársaság” vezetője szerdán kijelentette, hogy „nemzetközi szintű bíróságnak” kell ítélkeznie az ukrán katonák közül a „neonáci háborús bűnösök” fölött – írta a DAN szakadár donyecki hírügynökség.

Ezt arra az újságírói kérdésre válaszolta, amelyben azt firtatták, hogy ki fog ítélkezni az ukrán katonák fölött: Oroszország, a donyecki vagy a luhanszki „népköztársaság”.

Nem részletezte azonban, hogy mit ért a „nemzetközi bíróság” kifejezés alatt.

Pusilin a DAN szerint már korábban is beszélt arról, hogy az elfogott háborús bűnösök sorsáról bíróságnak kell döntenie. A szakadár vezető kifejtette, hogy szerinte háborús bűnösöknek nemcsak fegyveres alakulatok parancsnokai számítanak, hanem azok is, akik végrehajtják parancsaikat, és „a náci ideológiát hordozzák cselekedeteikben, különösen a civil lakosságot érintő tetteikben”.

A DAN beszámolója szerint május 16. óta 962 ukrán katona „adta meg magát” a mariupoli Azovsztal üzem területéről.

Hirdetés

Forrás

MTI