MTI

| 2022. 05. 02. – 18:00 | Oroszország |
Oroszország idén egyetlen külföldi államfőt sem hív meg a hagyományos győzelem napi katonai díszszemlére – jelentette be Dmitrij Peszkov. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Oroszország idén egyetlen külföldi államfőt sem hív meg a hagyományos győzelem napi katonai díszszemlére – jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken.

Oroszország május 9-én ünnepli a második világháborús győzelem 77. évfordulóját, a hagyományos moszkvai katonai díszszemlére azonban idén egyetlen külföldi államfőt sem várnak - írja az MTI.

Még a Moszkvával szoros szövetséget ápoló és az Ukrajna elleni műveletekben is részes Fehéroroszország vezetője, Aljakszandr Lukasenka sem lesz ott idén a Vörös téren.

A Kreml szóvivője azzal indokolta a döntést, „hogy idén nem kerek évfordulót ünnepelnek”.

Korábban előfordult már, hogy nem hívtak külföldi vendégeket a felvonulásra, de olyan is volt, hogy nem kerek évforduló alkalmával fogadtak külföldi államfőket.

A dpa német hírügynökség szerint az idei legnyomósabb indok az Ukrajna ellen indított orosz háború, és még azok a külföldi vezetők sem szeretnének ilyen nyilvánosan kiállni Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett, akik egyébként nem bírálják élesen Oroszországot a háború miatt.

Az ukrajnai vérontás miatt a nyugati diplomaták is távolmaradnak.

A katonai díszszemlén várhatóan körülbelül 10 ezer katona vonul fel a moszkvai Vörös téren, de az orosz védelmi minisztérium nyilatkozata szerint sokféle katonai felszerelést, köztük harckocsikat és rakétákat is látni lehet majd. A közlemény szerint harci repülőgépek a Vörös tér fölött a háború jelképeként ismertté vált Z betűt festik fel az égre az ünnepség során.

Hirdetés

Forrás

MTI