Karpat.in.ua
| 2022. 05. 02. – 20:00 | Ukrajna |
Volodimir Zelenszkij elnök egy televíziós interjúban kijelentette, hogy Oroszország lezárta Ukrajna minden kikötőjét, és blokkolja az ukrán gabonaexportot. Fotó: Internet

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij elnök egy televíziós interjúban kijelentette, hogy Oroszország lezárta Ukrajna minden kikötőjét, és blokkolja az ukrán gabonaexportot, hogy az energiaválság után globális élelmiszerválságot idézzen elő – adta hírül hétfőn az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua.

A jelentés szerint Zelenszkij a Nine Network ausztrál tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, ma minden ukrán kikötő zárva van az ukrán élelmiszerek és kohászati termékek exportja előtt.

„Ez nem egyszerűen kockázat, hanem a valóság.

Már most nagy tragédia lesz az élelmezésbiztonság szempontjából Európában, Ázsiában és Afrikában, ahol Ukrajna mindig is garantáltan megbízható partner volt” – hangsúlyozta.

Az elnök úgy vélte, hogy az élelmiszerek ára magas lesz.

„Több millió, több tízmillió tonna termést veszíthetünk el, amelyet már betakarítottunk, de Oroszország nem engedi, egyelőre nem és nem engedi ki a hajókat, ellenőrzi a Fekete-tengert. De szeretnénk feloldani ezeknek az utaknak a blokádját, és megakadályozni Oroszországot abban, hogy újabb válságot okozzon” – mutatott rá.

Az államfő megjegyezte, hogy az energiaválság után, amelyet Oroszország idén télen hozott döntése okozott, most élelmiszerválság lesz.

„Biztosan, 100%-osan élelmiszerválság lesz, ha nem tudjuk eljuttatni a termést az európai országokba. Oroszország ezt nagyon jól tudja.

Ez a helyzet cinizmusa. Nem a háború miatt, hanem azért mert lövik a vasutat, rakétákkal lövik a hidakat, tudva, hogy merre vezetnek az exportútjaink. Teljesen blokkolni akarják az államunk gazdaságát” – emlékeztetett Volodimir Zelenszkij.

Hirdetés