Életmód | 2022. 05. 20. – 18:07 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Mindenki tudja, hogy a tojást és a húst nyersen tilos megenni, ugyanis ilyen állapotukban életveszélyesek is lehetnek. Az viszont már kevésbé elterjedt, hogy ezen kívül még számos olyan élelmiszer létezik, amit csak sütés vagy főzés után lenne szabad fogyasztani. Most össze is gyűjtöttünk néhányat, amire érdemes odafigyelned!

1. Krumpli

Sütve és főzve nagyon finom, de nyers állapotában inkább ne fogyaszd a krumplit! - írja a bien.hu.

Ez a zöldség ugyanis köztudottan sok keményítőt tartalmaz, amit nem tudunk megemészteni, így nem csak felpuffaszt, de kellemetlen bélműködési folyamatokat indít be.

Még veszélyesebb a helyzet, ha a krumplit előtte melegebb helyen tartottad, és elkezdett megzöldülni. Ilyenkor a szalonin nevezetű mérgező anyag jelenik meg rajta, ami nem csak nyersen, de még sütve-főzve is nagyon veszélyes ételmérgezést okoz!

2. Vörösbab

A vörösbab nagyon egészséges és finom, ha megfelelően van elkészítve – nyersen viszont közel sem ez a helyzet.

Noha ez a hüvelyes zöldségféle tele van fehérjével, rostokkal és antioxidánsokkal, főzés nélkül nagyon rossz hatással van a gyomorra. Egészséges összetevői mellett ugyanis fitohemagglutinin toxin is található benne, aminek hatására épp olyan tüneteket észlelhetsz, mint egy ételmérgezés során.

Az erős hányingert és a betegséget kiküszöbölheted azzal, ha beáztatod, és legalább fél órán át főzöd. Egyébként az itthon népszerűbb tarka- és fehérbabban is megtalálható ez a vegyület, de szerencsére sokkal alacsonyabb mértékben.

3. Keserű mandula

A mandulát ismerjük és szeretjük is, mindegy, hogy nyersen vagy ételhez sütve fogyasztjuk. De hallottál már gonosz ikertestvéréről, a keserű manduláról?

Nem véletlen, hogy nagyon sok helyen óva intenek: kizárólag a termesztett mandulát szabad megenni, és a vad mandulafákkal óvatosnak kell lenned!

A keserű változat ugyanis nyersen halálos is lehet, mivel cianogén glükozidot tartalmaz, ami az emésztőrendszeredbe jutva ciánsavat hoz létre. Gyerekeknek már egy-két szem is halálos lehet, a felnőttek akkor kerülnek életveszélybe, ha ennél némileg többet fogyasztottak, de időközben hányást, fejfájást, és ezekhez hasonló tüneteket tapasztalhatnak.

4. Manióka

A manióka elsőre talán nem hangzik túl ismerősen, de biztosan találkoztál már vele, ennek gyökeréből készítik ugyanis a tápiókát. Az afrikai országokban ez a növényfaj alapélelmiszernek számít, hiszen magas keményítőtartalma miatt lisztet készítenek belőle.

Most már nálunk is egyre népszerűbbé válik a tápióka, és számtalan receptet találhatunk a neten ezzel a hozzávalóval. Csakhogy inkább nem javasolt a maniókát nyersen fogyasztani, ugyanis bizonyos fajtái sütés nélküli állapotban cianidot képező cukorszármazékot (hidrociánsavat) tartalmaznak.

Inkább előtte áztasd meg, majd főzd meg, ezzel ugyanis megszabadulsz a mérgező anyagoktól.

5. Rebarbara

A rebarbara nagyon sokszínű, hiszen gyakran előkerül sütéshez-főzéshez, sőt, sokan még dísznövényként is tartják. Szigorúan véve ez mégsem számít gyümölcsnek, hanem sokkal inkább zöldség, és a sóskához lehet leginkább hasonlítani.

Étkezések során húsos levélnyelét szokták felhasználni, de nagyon fontos odafigyelni arra, hogy leveleit sose egyétek nyersen! Az egy dolog, hogy ilyen állapotban savanykás íze van, de oxálsavat tartalmaznak, ami nagyobb mennyiségben mérgező.

Szintén javasolják, hogy várandós kismamák, idősebbek és gyerekek inkább ne nagyon fogyasszanak rebarbarával készült ételeket.

Hirdetés

Forrás