Politika | 2022. 05. 20. – 13:03 |
Ukrajnában többen is panaszkodnak, miszerint a hadkiegészítő parancsnokságok tömegesen osztják a behívókat tapasztalatlan és motiválatlan férfiaknak, ami csak ront a helyzeten. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában többen is panaszkodnak, miszerint a hadkiegészítő parancsnokságok tömegesen osztják a behívókat tapasztalatlan és motiválatlan férfiaknak, ami csak ront a helyzeten. A Belügyminisztériumnál úgy vélik, a mozgósításnak minőségesnek kell lennie, s nem a mennyiség számít - írja a Karpat.in.ua.

A helyzetről Viktor Andrusziv belügyminiszteri tanácsos nyilatkozott a 24 kanalnak.

A szakértő hangsúlyozta, Ukrajnának van elegendő forrása, azonban meg kell érteni, hogy azoknak a csapatoknak, amelyek az első napok óta harcolnak, pihenésre van szüksége.

„Rotációt kell végeznünk, mert az emberek lelkileg sem bírják elviselni ezt a leterheltséget” – mondta Andrusiv.

Megjegyezte, hogy valójában van elég fegyver és egyenruha. „Van elég tartalékos is, de van egy probléma: helyre kell állítani a rendet a hadkiegészítő parancsnokságokon” – mondta a miniszter tanácsadója. „Nem lehet mindenkit sorban behívni […] Ezek a behívóosztások törvénytelenek, hiszen a helyzetet nem ismerve adják át azt az embereknek. Lehet, hogy egy férfinak 3 gyereke van, lehet, hogy rokkant, stb. Nem lehet behívókat osztogatni az utcán” – szögezte le, és szégyenletesnek nevezte a hadkiegészítő parancsnokságok ilyen jellegű intézkedéseit.

Elmondta, hogy jelenleg az a fő feladat, hogy javítsanak a mobilizáció minőségén.

„Van 400 ezer emberünk, akik 2014–2015-ben részt vettek a háborúban Donbászon. Ez egy hatalmas hadsereg, akik már voltak háborúban. Nem értem, miért kell behívni például informatikusokat, akiknek nincs katonai tapasztalata, de minimálisan meg tudják menteni a gazdaságot. Ezzel egyidejűleg pedig sok ATO-s katonát és veteránt nem vetettek be” – magyarázta.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az általános mozgósítás folytatását tervezik Ukrajnában. Ukrajnában az orosz invázió után meghirdetett három hónapos mozgósítási időszak május 24-én ér véget.

Forrás