Gazdaság | 2022. 05. 20. – 14:30 |
Ritkán látott eredményt hozott a JPMorgan amerikai befektetési bank részvényesi közgyűlése. A befektetők ugyanis leszavazták a vezérigazgató, Jamie Dimon kompenzációs csomagját. Fotó: Internet

Hirdetés

Ritkán látott eredményt hozott a JPMorgan amerikai befektetési bank részvényesi közgyűlése. A befektetők ugyanis leszavazták a vezérigazgató, Jamie Dimon kompenzációs csomagját. Így Dimon valószínűleg nem kapja meg a neki felajánlott 52,6 millió dolláros bónuszt.

Megdöbbentő eredmény született a JPMorgan éves közgyűlésén, amikor a befektetők leszavazták a vezérigazgatónak megítélt kompenzációs csomagot.

A részvényesek mindössze 31 százaléka támogatta ugyanis, hogy Dimon megkapja az 52,6 millió dollár értékű jutalmat, amely a 2021-es kompenzációjának részét képezte volna 

– írja a CNBC-re hivatkozva az Origo.

A bónuszt Dimon egy jelentős részvényopció formájában kapta volna meg, amelyet 2026-ban hívhatott volna le. A kompenzáció célja részben az lett volna, hogy Dimont a következő évekre is a vállalatnál tartsa.

A bank szóvivője azzal igyekezett megvédeni a javasolt bónuszt, hogy több mint egy évtizede először ajánlottak fel ilyen méretű kompenzációt a vezérigazgatónak. A részvényopció értéke pedig ingadozik, tekintve hogy a bank részvényárfolyamának változásától függ.

Noha a részvényesi szavazat hivatalosan nem köti az igazgatótanácsot, vagyis elvileg ettől függetlenül is kifizethetné a cég a bónuszt, a tanács úgy nyilatkozott, hogy komolyan veszik a befektetői visszajelzést.

A mostani elutasítás volt egyébként az első alkalom, hogy a részvényesek leszavaztak egy kompenzációs csomagot, mióta több mint egy évtizede bevezették ezt a felügyeleti rendszert. 

A 66 éves Jamie Dimon 2006 óta vezeti a JPMorgant, és az irányítása alatt a pénzintézet a legnagyobb amerikai bank lett, a kezelt eszközállományt tekintve. Dimon a leszavazott bónusszal együtt összesen 84,4 millió dolláros juttatást kapott volna 2021 egészére.

Hirdetés

Forrás