Gazdaság | 2022. 05. 20. – 20:39 |
A román munkaügyi minisztérium adatai szerint jelenleg 5250 ukrán állampolgárnak van érvényes munkaszerződése Romániában, közülük 2919-et február 24., az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta kötöttek - közölte pénteken az Agerpres hírügynökséggel Marius Budai, a tárca vezetője. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A román munkaügyi minisztérium adatai szerint jelenleg 5250 ukrán állampolgárnak van érvényes munkaszerződése Romániában, közülük 2919-et február 24., az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta kötöttek - közölte pénteken az Agerpres hírügynökséggel Marius Budai, a tárca vezetője.

Az ukrán menekültek közül a legtöbben (905) a feldolgozóiparban vállaltak munkát. Az építőiparban 457-en, különböző szolgáltatási ágazatokban pedig 314-en helyezkedtek el. A vendéglátóiparban 284-en, a kereskedelemben 270-en dolgoznak - részletezte a miniszter.

A munkát vállaló ukrajnai menekültek csaknem egyharmada Bukarestben helyezkedett el, a fővárost Beszterce-Naszód, Arad és Temes megye követi a rangsorban, 200 feletti február óta kötött munkaszerződéssel. A háború elől menekülő ukrán állampolgárokat munkavállalási vízum nélkül is alkalmazhatják a romániai munkaadók.

A román határrendészet pénteki adatai szerint február 24-e óta 976 ezer, február 10-e - a menekülthullám kezdete -  óta pedig 1 millió 11 ezer ukrán állampolgár érkezett Romániába. A hatóságok a háború első két hetében azt is naponta közölték, hogy hány ukrán állampolgár hagyta el az országot. Március 12-e óta a hatóságok már nem tettek közzé pontos adatokat a Romániában maradt ukrán menekültek számáról.

A bukaresti belügyminisztérium áprilisi becslése szerint az országban maradt ukrajnai menekültek száma 85 ezerre tehető, a családügyi tárca közlése szerint pedig közülük csaknem 40 ezer a kiskorú.

A bevándorlási hivatal tájékoztatása szerint április végéig 4345 ukrán állampolgár adott be menedékkérelmet a román hatóságokhoz.

Hirdetés

Forrás

MTI