Közélet | 2022. 05. 21. – 17:16 |
A II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc azért foglal el különleges helyet a magyar történelemben, mert ez volt az utolsó olyan fegyverrel vívott függetlenségi mozgalom, melyben részt vett a Magyarországon élő valamennyi nemzetiség: a magyarok mellett ott harcoltak a szlovákok, a románok, a szerbek.

Hirdetés

A II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc azért foglal el különleges helyet a magyar történelemben, mert ez volt az utolsó olyan fegyverrel vívott függetlenségi mozgalom, melyben részt vett a Magyarországon élő valamennyi nemzetiség: a magyarok mellett ott harcoltak a szlovákok, a románok, a szerbek. A Kárpátalján élő magyarok szívéhez pedig azért is áll közel ez a történelmi esemény, mivel az osztrák elnyomás elleni küzdelem vidékünkön kezdődött el. Méltán lehetünk büszkék rá, hogy ez a táj volt a Rákóczi-szabadságharc bölcsője. 319 évvel ezelőtt ugyanis Esze Tamás május 21-én először Tarpán és Mezőváriban, másnap pedig a beregszászi piactéren bontotta ki a Rákóczitól kapott zászlókat, és ezzel fegyveres küzdelemre hívott jobbágyat és nemest a Habsburgok elleni harcba.

Más években ilyen alkalmakkor a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet szervezésében nagyszabású ünnepségeket tartanak. Ezek során dramatizált történelmi játék keretében a korhű ruhába öltözött szereplők felelevenítik azokat a sorsfordító napokat, lovasszekéren vonulnak fel Mezőváriban és Beregszászon, felolvassák Rákóczinak a néphez intézett kiáltványát, emellett néptáncegyüttesek és népdalénekesek, valamint ismert előadóművészek fellépése teszi emlékezetessé ezt a napot. A háborús helyzet miatt mindez idén elmaradt: a szervezők ezúttal csöndes főhajtásra invitáltak Esze Tamásnak Beregszászon a Rákóczi téren álló mellszobrához, ahol Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és Beregszászi Konzulátusa, a Beregszászi Polgármesteri Hivatal, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a KMKSZ és a PCS vezetői közösen helyezték el az emlékezés koszorúit. Előzőleg Mezőváriban a református templom falán lévő Rákóczi-emléktáblánál hajtottak fejet.

A koszorúzást követően Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola és a Pro Cultura Subcarpathica elnöke a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az általa irányított szervezet több mint egy évtizeddel ezelőtt azért jött létre, hogy a kárpátaljai magyarság körében ébren tartsa a múlt fontos eseményeit, hogy időről időre közösen megemlékezzünk a vidékünkhöz köthető történelmi nagyságokról. Nem szabad megfeledkezni a múltunkról, mert akkor olyanokká válunk, mint a gyökerétől megfosztott, a perzselő nap által kiszárított aprócska növény, melyet könnyen elfúj a szél… A Beregszászi Városi Tanácsban néhány évvel ezelőtt sikerült elérni, hogy a település napját ehhez a kiemelkedő eseményhez igazítsuk, emlékeztetett rá az elnök asszony, aki annak a reményének adott hangot, hogy a következő alkalommal már ismét gazdag kulturális seregszemlével tiszteleghetünk a zászlóbontás, a kuruc hősök emléke előtt.

Talán soha nem volt szüksége a kárpátaljai magyarságnak olyan példaképekre, mint II. Rákóczi Ferenc, hangsúlyozta Sin József, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének elnöke. A nagyságos fejedelem erkölcsi nagysága, hősies példamutatása ezekben az embert próbáló időkben is erőt ad mindnyájunknak. A Rákóczi által vezetett szabadságküzdelem mához szóló fontos üzenete pedig így fogalmazható meg: a szabadságot, a nemzeti függetlenséget nem adják ingyen. Egy nép megmaradásáért, identitásának megőrzéséért minden időben meg kell küzdeni.

Kovács Elemér

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 21. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.