Közélet | 2022. 05. 22. – 15:55 |
A zápszonyi születésű Dávid Alexandra a jövő nemzedékét oktatja, emellett manikűrösként várja a szépülni vágyókat.

Hirdetés

A hivatásunk meghatároz minket, kitölti életünket. S hogy mi is lesz ez a tevékenység, amely elégedettséggel tölt el? Sokan csak hosszú évek múltán találnak rá útjukra. Azonban nem feltétlenül egy dolog lesz az, amelyben kiteljesedhetünk – van, hogy többféle tevékenységet űzünk, s ezek együttesen tesznek boldoggá minket. Így van ezzel a zápszonyi születésű Dávid Alexandra is, aki a jövő nemzedékét oktatja, emellett manikűrösként várja a szépülni vágyókat. Vele beszélgettünk indulásról, kihívásokról.

– Mit tudhatunk a fiatal hölgyről?

– Zápszonyban születtem, azonban életem meghatározó szakaszai a Vérke-parti városhoz kötnek. Tanulmányaimat a Beregszászi 3. Számú Zrínyi Ilona Középiskolában végeztem. Az iskolában az ukrán, az angol és a matematika tantárgyak is nagyon érdekeltek. Sajnos azonban nem választottam az Ukrajna történelme ZNO-t, mert azt reméltem, hogy elegendő az angol az ukrán vizsga mellé. Nem így lett, emiatt csak a matematika irányába indulhattam tovább. Be kell valljam, sokáig bántott is a dolog, de visszatekintve, úgy érzem, ennek így kellett történnie. Hiszem, hogy nem lennék most az, aki vagyok, ha nem ezen az úton megyek végig. Végül sikeresen felvételt nyertem a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola matematika szakára. Főiskolás éveim alatt életre szóló barátságokat köthettem, valamint azt is nagyon fontosnak tartom, hogy anyanyelvemen tanulhattam. Diplomám megszerzését követően szerettem volna még fejleszteni a tudásomat, így elvégeztem a Lembergi Nemzeti Egyetem menedzsment képzését is.

– Ma pedig már oktatja is a diákokat.

– Jelenleg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumában, illetve az Egán Ede Szakképzési Centrum Nagydobronyi és Beregszászi Szakképzési Központjában dolgozom oktatóként. Testvérem a szakgimnáziumban folytatta tanulmányait általános iskola után, így anno nagyobb betekintést nyertem én is az ottani oktatásba. Ez nagyon megtetszett, mivel évről évre folyamatosan bővült, korszerűsödött az intézmény. Ezért úgy döntöttem, hogy jelentkezem én is oktatónak. 2016 szeptemberében el is kezdhettem ott dolgozni, amit a mai napig nagyon szeretek.

– Milyen tapasztalatokkal gazdagodott az évek során?

– Pedagógusi pályám kezdetén arra gondoltam, hogy vajon mikor fogom azt érezni: jó, amit csinálok, hogy sikeresnek mondhatom magam. Matematika szakosként tudom, hogy a tanított tárgy nem feltétlenül a diákok kedvence. Sőt, legtöbb esetben a tantárgy alapján kedvelik a tanárt is. Ezért úgy éreztem, hogy hivatásom igazi visszaigazolása mindenképp az lesz majd, ha a tanítványaimnak meghatározó példaképe leszek, és akkor nem volt hiábavaló az addigi munkám. Hálás vagyok érte, hogy ez a gyümölcs igazán korán beérett. Úgy gondolom, a munkánk során a legfontosabb, hogy meg tudjuk találni a közös hangot a diákokkal, így minden zökkenőmentes lehet. Szerintem ez az egyik kulcsa a jó munkának!

– A jelenlegi helyzet azonban átalakította az oktatást is…

– A helyzet, amelybe több mint két éve kerültünk, teljesen átírt mindent. A pandémia megjelenése számos kihívás elé állította az oktatókat és a diákokat egyaránt. Áttértünk az online oktatásra, ami teljesen más, mint a jelenléti forma. Nekünk, pedagógusoknak is kihívás volt ez kezdetben. Elsősorban ki kellett dolgoznunk a megfelelő rendszert, hogy a diákok ne maradjanak le sem az elméleti, sem a gyakorlati résszel. A háború kitörése pedig még nagyobb terhet rótt mindenkire. Azonban a korábbi tapasztalatokból merítve már zökkenőmentesen vezetjük óráinkat.

– A tanítás mellett manikűrösként is dolgozik. Hogyan jött a gondolat?

– A manikűrösi pályafutásom még 2014-ben kezdődött – egy gyerekkori álmom beteljesülése volt. Nem mondanám, hogy dolgozom a szakmában, én ezt inkább hobbi szinten űzöm. Abloncai Szabina műkörömépítő alapképzésén sajátítottam el a szakma fortélyait, három éve pedig szombatonként a Nail Art Studióban élhetek egyik kedvenc hobbimnak.

– Emellett egyedi tervezésű ajándéktárgyakat is készít.

– 2020 őszén elhatároztam, hogy mézeskalács díszeket szeretnék készíteni karácsonyra – természetesen tapasztalatok nélkül döntöttem ezt el. Kezdetben az internetről, videókból próbáltam elsajátítani a díszítést, majd belefogtam, és nagymamámmal együtt sütöttük a sok mézeskalácsot. Nagyon örültem annak, hogy már elsőre sikerélménnyel gazdagodtam, hisz mind elkelt, amit akkor készítettünk. A későbbiekben megpróbálkoztam húsvétra is mézeskalácsot készíteni, majd a következő évben már előre rendelték tőlem a finomságot. Úgy érzem, hogy ebből immáron hagyomány lesz. Emellett nagyon régóta érdekelt a kalligrafikus írás is, így online tanfolyamokon belevágtam ennek az elsajátításába is. A tavalyi év karácsonyára megszületett az az ötletem, hogy ezt az írást valamilyen ajándéktárgyon mutassam be. Ennek megfelelően egyedi, kézzel írt üvegdíszeket készítettem, amelyekkel sokan meghittebbé és különlegesebbé tehették a karácsonyfájukat. Harminc darab dísszel indultam, két hét alatt pedig már több mint 250 darab rendelésem lett. Az általam készített tárgyakat a közösségi oldalamon keresztül értékesítettem, így még magyarországi megrendelőim is akadtak, amire nagyon büszke vagyok.

– Mit jelent önnek a munkája?

– Példamutatást és olyan tevékenységeket, amelyekben megtaláltam önmagam és a helyem. A pedagógusi hivatásomban próbálok a diákok előtt példaként állni, hogy bebizonyítsam, meg lehet itthon is élni – igaz, hogy több lábon, de lehetséges. Munkánk során élni kell minden kínálkozó lehetőséggel, és fontos, hogy kitartóak legyünk. Mindig azt mondogatom magamnak: ha másnak sikerül, nekem miért ne sikerülne?! Ez csak elhatározás kérdése, hiszen ha van cél, vezet oda út is. Nehéz száz százalékosan teljesíteni mindenben, de azon dolgozom, hogy mindenre ugyanúgy jusson az energiámból, hogy majd aztán elmondhassam: sikerült jól teljesítenem. Tapasztalatom szerint hittel, motiváltsággal, szakmai lelkesedéssel, elhivatottsággal kell lennünk munkáink iránt, pedagógusként pedig szeretettel kell a diákok felé fordulni.

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 20. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.