Életmód | 2022. 05. 22. – 09:55 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A szeplők gyakoriak és jóindulatúak, sokak szerint kifejezetten bájosak, ám mindig vannak, akik szeretnének megszabadulni tőlük.

Napsugárzás hatására

Ha sok szeplőd van, akkor alighanem a világos bőrű emberek közé tartozol, ők ugyanis azok, akiknek a legtöbb melanocitáknak nevezett sejtjük van. Ezek a festéksejtek felelősek a melanin pigmentek termeléséért – a melanin pedig azért felel, hogy a bőrödet megvédje a káros sugaraktól - írja a bien.hu.

A napsugárzás arra ösztönzi a melanocitákat, hogy több melanint termeljenek – és már meg is jelennek a szeplők, amik tulajdonképpen a melanin felhalmozódásai a bőr külső rétegén.

A szeplőkről nem árt tudni, hogy vannak olyanok, amik télen-nyáron egyértelműen láthatóak, de olyanok is, amik csupán az erősebb napsugárzás hatására jelennek meg, vagy lesznek hangsúlyosabbak.

Érdekesség lehet, de azok a szeplők, amiket örököltél, az életkor előre haladtával fokozatosan halványodnak, számuk csökken, ellenben a napkárok okozta szeplők száma folyamatosan nő, ahogy öregszel.

A szeplők önmagukban sosem rákos elváltozások, de természetesen a külső-belső hatások miatt kóros folyamatok mehetnek végbe bennük.

A fehér bőrűeknek, különösen azoknak, akik sok anyajegyük és szeplőjük van, fokozottan ügyelniük kell a bőrükre, hiszen a túlzott napsugárzás a szeplők és az anyajegyek szempontjából is jelentős kockázati tényező.

Használj fényvédőt!

Mivel a szeplők a fény hatására jönnek elő, ezen a ponton tudod a gyökerénél elfojtani az újak megjelenését, a meglévők megerősödését. Ennek megfelelően a fényvédőt mindennapos szinten érdemes használnod, egész évben, még a felhős napokon is.

A jó fényvédő legalább 30 faktoros és negyedórával azelőtt kell használnod, hogy kimennél a szabadba. Tudnod kell, hogy a fényvédő hatása két óra múlva jelentősen csökken, ehhez pedig hozzájárul a fokozott izzadás.

Új lehetőségeket kínálnak a lézeres kezelések

A lézeres kezeléseket manapság széles rétegben használják, gyakorlatilag mindenki számára elérhetőek. Amikor részt veszel egy ilyen beavatkozáson, akkor koncentrált, intenzív fényimpulzusokat használnak a sérült bőrterületek kezelésére.

A hegesedés kockázata alacsony, az eredmények pedig többnyire igazán kecsegtetőek. Egy 2015-ös tanulmány szerint az 1064 Q-Switched Nd YAG lézer (amit a tetoválások eltüntetésére is használnak) hatékony a szeplő kezelésére – derült ki a Healthline egyik témába vágó cikkéből.

Folyékony nitrogén

Akárcsak a szemölcsöket, úgy a szeplőket is le lehet fagyasztani. Egyes sebészeti klinikákon extrém hideg, folyékony nitrogént használnak arra a célra, hogy az elváltozott bőrsejteket lefagyasszák.

Ezeknek a kezeléseknek az az előnye, hogy gyakorlatilag fájdalommentesek, ezért érzéstelenítést sem igényelnek, és a gyógyulási idő is rövidebb.

Mellékhatások persze itt is felléphetnek, akárcsak a lézeres kezelés esetében, de erről minden esetben részletesen tájékoztatnak.

Bőrfehérítő krémek

A különféle bőrfehérítő, depigmentáló krémeket tekintve vásárolhatsz vény nélkül és vényre felírt készítményeket is.

Ezeknek a termékeknek a leggyakoribb alapanyaga a hidrokinon, ami segít elnyomni a melanintermelést, egyúttal pedig világosítja a sötét bőrfelületeket – így két lépcsőben képes fellépni a szeplőkkel szemben. 

Bőrfelszín javító krémek

A retinoid tartalmú krémek tulajdonképpen A-vitamin származékok.

Számos formában támogatják a bőrt, kezdve annak megújulásával, hidratálásával, vagy éppen fokozott kollangéntermelésre való serkentésével.

Ezek a bőrfelszín javító krémek arra is alkalmasak, hogy halványítsák a szeplőket, többek között azért, mert fényvédelemre is ideálisak: megóvják a bőrt az UVB sugarak elnyelésével. 

Kémiai hámlasztás

A kémiai hámlasztás során szinte leoldják a bőr egyik rétegét – a szeplők eltávolításához glikolsavat, vagy triklór-ecetsavat használnak. Ezek az adalékanyagok behatolnak a bőr középső rétegeibe, majd a célhoz érve kifejtik a vágyott hatást.

A sérült bőrréteget eltávolítja a kozmetikus, majd a megfelelő utókezeléseknek és a gyógyulásnak köszönhetően új, simább és egyenletesebb bőr keletkezik az érintett területen. A kémiai hámlasztás hatásos, ugyanakkor kellemetlen lehet, és a gyógyulás, az utókezelés két hétig is eltarthat.

Hirdetés

Forrás