Közélet | 2022. 05. 23. – 08:12 |
Több millió forint összegű orvosi felszereléseket adtak át az elmúlt héten a Linner Bertalan nevét viselő Beregszászi Járási Kórháznak. Fotó: Horváth Miklós

Hirdetés

Több millió forint összegű orvosi felszereléseket adtak át az elmúlt héten a Linner Bertalan nevét viselő Beregszászi Járási Kórháznak. Ezzel Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának, valamint a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal kétéves együttműködési programja zárult le, melynek keretében a magyar fél azt vállalta, hogy korszerű orvosi felszereléssel látja el a beregszászi egészségügyi intézményt.

Az átadáson Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusénak vezetője kiemelte, a mostani 3,5 millió hrivnya értékű mobil röntgenberendezés átadása, a projekt lezárása újabb bizonyítéka a magyar kormány jószándékának.

Fényes bizonyítéka annak, hogy Magyarország szuverén országként és a NATO, illetve az Európai Unió tagjaként is minden vállalt kötelezettségét időben és maximálisan teljesíti, sőt, azon túlmenően is igyekszik elősegíteni a szomszédos népek, nemzetek közötti jobb megértést, az emberek boldogulását és egészségük megóvását.

Bacskai József a sajtónak nyilatkozva elmondta: ezekre az orvosi berendezésekre a mostani háborús időszakban még inkább szükség van, hisz ebben a kórházban is ápolnak menekülteket, esetleg sebesülteket, mindamellett annak a reményének is hangot adott, hogy a két év folyamán átadott eszközök hamarosan békeidőben fogják szolgálni a soknemzetiségű vidék egészségügyi ellátását.

Az átadáson részt vevő Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője köszönetet mondott Magyarországnak, hogy a szerződésben foglaltaknak megfelelően idejében leszállították az eszközöket. Az ukrán fél a háború miatt nem tudta teljesíteni a vállalásait: nem sikerült átadni a kórház új szárnyát. A kormányzó elmondta, keresik a megfelelő anyagi forrásokat, s abbéli reményének adott hangot, hogy hamarosan béke lesz, és folytatódhat a nagy építkezés program, melynek keretében fejlesztik a Vérke-parti város kórházát is.

A magyar kormány a projekt megvalósításával a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai kirendeltségét bízta meg. Gerevich János, a segélyszervezet kárpátaljai képviseletének vezetője arról számolt be, hogy Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma megbízásából ők vállalták a 220 millió forint értékű orvosi eszközök beszerzését, amelyek lehetővé teszik, hogy a beregszászi kórház modern intézménnyé váljon, s azokat a szolgáltatásokat tudja nyújtani, amikért a helyi lakosoknak eddig más városokba kellett utazniuk.

Babják Zoltán polgármester annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a beregszászi kórház nemcsak a Beregszászi kistérség lakosságát szolgálja, hanem a járás betegellátásában is roppant fontos szerepet játszik. Az, hogy ezekkel a modern eszközökkel fejlődni tudtunk, azt hiszem, növeli mind a betegek, mind a kiszolgáló személyzet biztonságérzetét. Babják Zoltán elismeréssel szólt az itt tevékenykedő orvosok, egészségügyi dolgozók munkájáról. Figyelembe véve az elvándorlás utóbbi kétéves tendenciáját, én hősöknek nevezném azokat az orvosokat, ápolókat, akik továbbra is a beregszászi kórházban végzik áldozatos munkájukat, fogalmazott a polgármester. Aki köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, az Ökumenikus Segélyszervezetnek, az ungvári főkonzulátusnak, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatásnak a közreműködésért.

Ivan Males főorvos szintén köszönetét fejezte ki az értékes adományért, majd a kórház bejárására invitálta a vendégeket.

TV21 Ungvár/Kovács Erzsébet

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 21. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.