Politika | 2022. 05. 24. – 07:21 |
Lemondott Karin Kneissl volt osztrák külügyminiszter az Rosznyefty felügyelőbizottsági tagságáról. Fotó: Internet

Hirdetés

Lemondott Karin Kneissl volt osztrák külügyminiszter az Rosznyefty felügyelőbizottsági tagságáról - közölte hétfőn az orosz olajipari vállalat.

Kneissl jelentős nemzetközi nyomás hatására meghozott döntése visszamenőlegesen, péntektől hatályos. A vállalat köszönetet mondott neki az elmúlt időszakban tanúsított együttműködéséért - írja az MTI.

Kneissl 2017 és 2019 között Ausztria külügyminisztere volt. 2018-ban meghívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt az esküvőjére, amivel nagy feltűnést keltett.

Pénteken Gerhard Schröder volt német kancellár jelentette be, hogy nem tudja meghosszabbítani mandátumát a Rosznyefty igazgatótanácsában. Távozott a testülettől Matthias Warnig, az Északi Áramlat-2 gázvezetéket menedzselő Nord Stream 2 ügyvezető igazgatója is.

A német szövetségi parlament csütörtökön megvonta Schröder több juttatását, mert az Ukrajna elleni háború kezdete óta nem határolódott el Putyin elnöktől, és nem vált meg a Rosznyefty orosz energiaipari cégben betöltött tisztségétől. A Der Spiegel című német hetilap szerint az Európai Parlamentben felmerült,

hogy Schröder felkerüljön a szankciós listára, ha megtartja az orosz cégekben betöltött pozícióit.

Február végén a BP, a világ egyik legnagyobb olaj- és gázipari vállalata közölte, hogy megválik a Rosznyeftyben lévő 19,75 százalékos részesedésétől.

Hirdetés

Forrás

MTI