Gazdaság | 2022. 05. 24. – 16:00 |
Egy korszak véget ért a múlt héten, amikor McDonald's bejelentette, hogy több mint 30 évnyi működés után kivonul Oroszországból. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy korszak véget ért a múlt héten, amikor McDonald's bejelentette, hogy több mint 30 évnyi működés után kivonul Oroszországból. A cég egyik vezetőjének lánya, Katja Dmitrijev egy személyes hangvételű írásban emlékezik vissza a kezdeti nehézségekre.

Közel negyed évszázadnyi előkészítő munka után 1990 januárjában nyitotta meg kapuit Moszkvában az első McDonald’s, amely már az első nap több mint 30 ezer embert szolgált ki - írja a Hirado.

Ez volt a gyorsétteremlánc akkori legnagyobb étterme, több mint 900 férőhellyel.

Az első terveket az 1976-os montreali olimpia után vázolta fel George Cohon, a McDonald’s Canada alapítója és vezérigazgatója, de ezután még éveket kellett várni a megvalósításig.

A milliárdos nagy üzleti lehetőséget látott a szovjet piacban, és abban is hitt, hogy üzleti döntésével a hidegháború enyhüléséhez is hozzájárulhat.

A több mint 200 orosz menedzsernek alig egy év állt rendelkezésére, hogy kitanulják a szakmát, felépítsék a cég működését, megtalálják a beszállítókat és a munkatársakat.

Az első hónapok intenzív angol nyelvtanulással teltek Kanadában. Mindent megtanultak, amit a hamburgerekről tudni kellett, de Celin Dion koncertekre is eljutottak.

A kezdeti nehézségeket heti négyszeri közös vodkázással összekötött összejövetelekkel oldották fel. Lényegében biankó csekket kaptak a kanadai tulajdonostól,

aki azt mondta nekik, hogy „tegyetek meg mindent, amire szükségetek van ahhoz, hogy ez működjön”.

Az akkori hiánygazdaság miatt nem volt egyszerű hozzájutni az alapanyagokhoz. Sokszor nagyon rá kellett ígérni a beszállítókra, hogy teljesíteni tudják vállalásaikat. A helyben tenyésztett marhák húsa nem felelt meg az elvárásoknak, a zsírt Németországból hozták be és keverték be.

„Apám és más vezetők folyamatosan készpénzzel a kezükben vagy alapanyagokkal járták az éttermeket, mert még a nagyobb üzletek sem rendelkeztek megfelelő készletekkel” – írta.

A két kultúra közötti szakadék is megmutatkozott. A vendégek furcsának tartották, hogy miért nincsenek terítők és a dolgozóknak sem volt egyszerű megmagyarázni, hogy miért kell folyamatosan mosolyogni a vendégekre. A kedvező juttatások ellenére ezért is volt nagy a fluktuáció.

A McDonald’s első menedzsereit a később érkező nagy külföldi cégek csábították el.

Katja Dmitrijev családja később Kanadába telepedett le.

„Minden alkalommal, amikor elmentünk a Toronto belvárosához közeli központ mellett, azzal viccelődött apám: nézd, itt kezdődött minden” – mondta.

A McDonald’s múlt héten hivatalosan is bejelentette, hogy Alekszandr Govor jelenlegi licenctulajdonosnak adja el 847 étteremből álló oroszországi hálózatát. Az amerikai cég védjegyeit megtartja, de az értékesítés után nem engedélyezi a cégnév, a logó, a márkajelzés és az étlap használatát az új orosz tulajdonosnak.

Hirdetés

Forrás