Közélet | 2022. 05. 24. – 13:34 |
Az ukrán menekültek külföldön legalább 2 milliárd dollárt költöttek áprilisban. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrán menekültek külföldön legalább 2 milliárd dollárt költöttek áprilisban – írja a Forbes Ukraine-re hivatkozva a Korrespondent.net.

Az Ukrajnából menekültek legalább 2 milliárd dollárt költöttek áprilisban – írja a Forbes Ukraine a Nemzeti Bank adataira hivatkozva, amelyeket Ukrajna Világbanknál lévő képviselője, Roman Kacsur közölt.

„Kiderült, hogy menekültjeink nem éppen menekültek, hanem gazdag turisták, akik aktívan támogatják az európai vendéglátóipart” – mondja Kacsur.

Az NBU közlése szerint az áprilisban elköltött 2 milliárd USD 80%-a kiskereskedelmi hálózat POS-termináljain keresztül került kifizetésre, vagy készpénzként felvették.

Kártyás fizetéssel az ukránok a legtöbb pénzt a következőkre költötték: 17% - élelmiszerbolt/szupermarket; 11% - nem élelmiszer jellegű cikkek; 8% - szálloda; 5% - benzinkutakon végzett műveletek; 4% - vendéglátó egység.

A Forbes szerint az ukrán menekültek további 45 millió dollárt költöttek mobilszolgáltatásokra – átlagosan 12 dollárt.

"A menekültek számát tekintve kiderül, hogy minden ukrán havi 400 dollárt fektet be az európai gazdaságokba" - mondta Kacsur.

Az NBU számításai szerint pedig minden ukrán kártyával átlagosan 125 dollárt (egyenértékben) fizetett áprilisban, és körülbelül 150 dollárt vett fel készpénzben egy ATM-ből.

Hirdetés