Életmód | 2022. 05. 24. – 09:58 |
Tetvek is lehetnek a szakállban

Hirdetés

A szakállat nem elég megnöveszteni, hanem oda is kell figyelni rá. Sokszor még megfelelő ápolás mellett is korpásodhat, illetve baktériumok vagy élősködők melegágyává válhat.

Az elmúlt évek során ismét nagy divat lett szakállat növeszteni – sok férfi viseli büszkén, aminek több oka lehet. Egyesek azért szeretik, mert karaktert ad az arcuknak, vagy mert segít elrejteni a vékony állkapcsot. Sokan pedig úgy vélik, hogy egy jól megválasztott szakállfazon férfiasabb, vonzóbb megjelenést kölcsönöz viselőjének - írja a Házipatika.com.

Kényes arcszőrzet

Ha viszont nem ápolják és tisztítják megfelelően, a szakáll nemcsak igénytelenséget sugall, hanem a baktériumok melegágyává is válhat. Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a szakáll, sőt akár egy kis borosta is tartalmazhatja az amúgy a székletben megtalálható Enterococcus spp nevű baktériumot. Ezt egy brit kutatás eredménye is igazolta: a tudósok által vizsgált szakállasok 47 százalékának arcszőrzetében jelen volt ez a baktérium.

Előfordul hát, hogy még a leggondosabb ápolás ellenére is kellemetlen és egészségtelen dolgok „költöznek” a szakállba. A WebMD gyűjtése alapján bemutatjuk, mik ezek és mit lehet tenni ellenük.

Tetvek

Szürkésbarna színű, szezámmag nagyságú, viszketést okozó élősködők, amelyektől vény nélkül kapható tetűirtó szerekkel vagy arcszőrzetünk leborotválásával szabadulhatunk meg.

Staphyllococcus baktériumok

Ezek a baktériumok a hajhagymáknál is fertőzést okozhatnak, amelynek következtében a bőr kipirosodik, megduzzad. Ha erre gyanakszunk, mossuk át alaposan samponnal a szakállunkat. Súlyosabb esetben az orvos antibiotikumos kezelést is javasolhat.

Korpa

Nemcsak a hajunk korpásodhat, hanem a szakállunkon is megjelenhetnek apró, fehér képződmények, amelyeket viszketés és a bőr kipirosodása is kísérhet. Korpásodás elleni sampont alkalmazhatunk a szakállunkon is, amely segíthet eltüntetni a korpát.

Benőtt szőrszálak

Rendkívül kellemetlen, amikor viszkető és fájdalmas kis piros csomók jelennek meg a bőrön. Ezeket benőtt szőrszálak is okozhatják - ne piszkáljuk őket, idővel maguktól is elmúlnak. Amíg a bőrünk gyógyul, ajánlott borotválkozás helyett inkább csak szakállvágót használni a formára igazításhoz, trimmeléshez.

Hirdetés