Politika | 2022. 05. 25. – 11:22 |
Először számolnak be ukrán források arról, hogy felvette a kapcsolatot a külvilággal Denisz Prokopenkó, az ukrán Azov nemzeti gárdista alakulat vezetője. Fotó: Internet

Hirdetés

Először számolnak be ukrán források arról, hogy felvette a kapcsolatot a külvilággal Denisz Prokopenkó, az ukrán Azov nemzeti gárdista alakulat vezetője, aki a napokban orosz fogságba került. Prokopenkó a feleségével tudott röviden beszélni, telefonon – írja az Ukrinform-ra hivatkozva a portfolio.hu.

Katyerina Prokopenkó, az Azov-zászlóalj néven közismert ukrán nemzeti gárdista alakulat vezérének felesége azt mondta, hogy férje arról számolt be neki a rövid telefonhívás során,

hogy „többé-kevésbé” megfelelő körülmények közt tartják őt és bajtársait az oroszok, kapott élelmiszert és vizet és nem bántalmazták.

A gárdistaparancsnok felesége arról is beszélt, hogy jelenleg az ENSZ és a Vöröskereszt is ellenőrzi a hadifoglyok állapotát, viszont „nem tudjuk, hogy mi lesz a jövőben.”

Az Azov-gárdistákat jelenleg szakadár területeken tartják fogva, a könnyebben sérült harcosokat Olenivkában kezelik, a súlyos sérülteket Novoazovszk területén kórházba szállították.

Az úgynevezett „Donyecki Népköztársaság” vezetője a napokban azt mondta: az általuk neonácinak tartott Azov-gárdisták jövőjéről egy nemzetközi ítélőtábla fog dönteni, a harcosoknak szerinte háborús bűncselekményekért kell felelniük.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy több száz harcos hagyta el az Azovsztalt. Több mint 260 ukrán harcos - sokan közülük sebesültek - hagyta el keddre virradóra a mariupoli Azovsztal acélmű területét, a kijevi vezérkar tájékoztatása szerint pedig dolgoznak azon, hogy azok is kijöhessenek a körbezárt gyárterületről, akik még ott vannak.