Politika | 2022. 05. 25. – 14:00 |
Nem látjuk a nyugati országok egységét Ukrajna támogatását illetően az Oroszország ellen vívott háborúban – jelentette ki Volodimir Zelenszkij. Fotó: Internet

Hirdetés

Nem látjuk a nyugati országok egységét Ukrajna támogatását illetően az Oroszország ellen vívott háborúban, sem a szankciók ügyében, sem a megfelelő fegyverek szállítását illetően – jelentette ki Volodimir Zelenszkij szerdán online a davosi ukrán reggelin, adta hírül az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua.

A tudósítás szerint Zelenszkij azt mondta: „a Nyugatnak egységesnek kell lennie. És tudnia kell, hogy Ukrajna a nyugati világ része, akkor nemcsak Ukrajnával egyesül,

hanem azon ország köré, amely egyenrangú vele, de ez eddig nem teljesen érezhető.

Mint megjegyezte, „akkor sem, amikor Ukrajna NATO-felvételéről volt szó, akkor küzdöttünk légtér lezárása ügyében, és valaki lépésről lépésre ezt elfelejtette, de mi nem felejtettük el. Minden nap támadnak bennünket a levegőből. Bízik-e itt a Nyugat önmagában? Nincs bizonyosság.”

Az államfő hangsúlyozta, hogy számos kérdésben nincs egység, különös tekintettel a fegyverszállításra és az Oroszország elleni szankciók bevezetésére.

„Ha egységről beszélünk, akkor mindenben egységnek kell lennie, a fegyverek szállításában, az európai uniós belepés jogának a megadásában. Mit látunk most? Talán van egység az EU-ban? – tette fel a kérdést.

„Eljutottunk a hatodik szankciós csomagig, amely teljes embargót ír elő az orosz olajjal szemben, de nincs egység a döntés meghozatalában.

Magyarországnak valami nem tetszik. Itt emberek halnak meg, de ők az olajról beszélnek. Finnország és Svédország úgy döntött, hogy csatlakozik a NATO-hoz, és megint azt látjuk, hogy ez valakinek nem felel meg” – méltatlankodott Volodimir Zelenszkij.

Hirdetés

Forrás