Politika | 2022. 05. 26. – 08:30 |
Június végéig meghosszabbította szerdán az ukrajnai menekülthullám egyszerűbb és hatékonyabb kezelésére márciusban kihirdetett szükségállapotot a cseh kormány. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Június végéig meghosszabbította szerdán az ukrajnai menekülthullám egyszerűbb és hatékonyabb kezelésére márciusban kihirdetett szükségállapotot a cseh kormány - közölték a kormány honlapján a kabinet szerdai ülése idején.

Petr Fiala koalíciós kormányának kérését a rendkívüli intézkedés újabb meghosszabbítására már a múlt héten jóváhagyta a képviselőház - írja az MTI.

Előzetes parlamenti jóváhagyás nélkül a cseh kormány csak harminc napra hirdethet szükségállapotot.

Ha ezt a parlament nem hagyja utólag jóvá, az intézkedés érvényét veszti. A szükségállapot minden meghosszabbításához azonban már előzetes képviselőházi jóváhagyás kell.

A kormány azt reméli, hogy június végéig sikerül a parlamentben elfogadtatnia mindazokat a szükséges törvénymódosításokat, amelyekre az ukrajnai menekültek miatt van szükség. A mostani szükségállapot a cseh lakosokat semmi módon nem érinti.

A belügyminisztérium közlése szerint szerdáig 355 ezer ukrajnai menekült kapott speciális cseh vízumot, amely egyéves tartózkodásra, egészségügyi ellátásra, munkavállalásra és az oktatási intézmények igénybevételére jogosít fel.

Vít Rakusan belügyminiszter a regionális elöljárókkal kedden Prágában tartott tanácskozáson azt mondta, hogy a tárca ismeretei szerint a az ukrajnai menekültek mintegy 75-80 százaléka Csehországban tartózkodik. A Csehországban tartózkodó ukrajnai menekültek száma a belügy felmérése alapján 262 500 és 280 000 közé tehető. Ez jóval magasabb szám, mint a korábbi becslések.

Az idegenrendészeten eddig 260 ezer ukrajnai menekült vetette magát nyilvántartásba.

"Mindezek a tények azt mutatják, hogy az ukrajnai menekültek számára Csehország célország" - jelentette ki a közszolgálati hírtelevízióban Vít Rakusan. 

Hirdetés

Forrás

MTI