Politika | 2022. 05. 26. – 20:00 |
Az Észak-atlanti Szövetség valójában egyetlen lépést nem tett az Ukrajnával szembeni orosz agresszió ellen, de az Európai Unió támogatja Ukrajnát – jelentette ki Dmitro Kuleba. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Észak-atlanti Szövetség valójában egyetlen lépést nem tett az Ukrajnával szembeni orosz agresszió ellen, de az Európai Unió támogatja Ukrajnát – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter szerdán a davosi Világgazdasági Fórumon, adta hírül az rbc.ua hírportál a The Guardian című brit lapra hivatkozva, melyet a Karpat.in.ua közöl.

A jelentés szerint ukrán diplomácia vezetője de facto tétlenségnek minősítette a NATO álláspontját az ukrán-orosz háború kapcsán. Szerinte miközben a szövetség teljesen háttérbe szorította magát,

az Európai Unió dicséretes módon „forradalmi döntést” hozott Ukrajna támogatása érdekében.

Mint a külügyminiszter rámutatott, „a NATO mint szövetség, mint szervezet teljesen háttérbe szorult, és valójában nem tesz semmit. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom.” Emlékeztetett arra, hogy a háború kezdetén a közvéleményben az erős NATO és EU képzete élt, amely „csak különböző szintű aggodalmakat képes kifejezni”.

De a háború, mint mondta, olyan próbatétel lett, amely „letépte az álarcokat.

A külügyér példaként az EU-t hozta fel, amely számos innovatív döntést hozott. „Egy részük valószínűleg nem számolt jóváhagyással. Ugyanakkor Ukrajna számos NATO-tagországtól kap segítséget” – hangoztatta Dmitro Kuleba.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Kuleba felszólított mindenkit, hogy ne vásároljanak abból a gabonából, amelyet Oroszország Ukrajnától lopott el. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólított minden államot, hogy utasítsa el Oroszország ajánlatait az Ukrajnából ellopott gabona megvásárlására.

Forrás