Gazdaság | 2022. 05. 26. – 09:30 |
A lassan negyven napja tartó aszályt felváltó rövid csapadékos időszak meghozta a kiskerttulajdonosok ültetőkedvét. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

A lassan negyven napja tartó aszályt felváltó rövid csapadékos időszak meghozta a kiskerttulajdonosok ültetőkedvét. Ezekben a napokban boldog-boldogtalan palántát vásárol. Korábban arról írtunk, hogy a kertészkedők körében a fagyosszentek miatt nagy az óvatosság. Meg azért is lanyha a vásárlási kedv, mivel sokan attól féltek, hogy a perzselő hőségben a zsenge növényi sarjak egy jelentős része elpusztul. De másfél-két évtizede már jól tudjuk, hogy az ültetéshez ideális csapadékos-borongós idő nem tart örökké.

Meg kell tanulnunk a palántákkal bánni.

– Egyáltalán: meddig tart a fiatal növények számára a kritikus időszak? – kérdeztük Barkaszi Ferenc falugazdásztól, aki régóta maga is foglalkozik palántaneveléssel. Nem is akármilyen szinten!

– Attól függ, milyen palántákról van szó – hangzik a válasz. – A melegágyból vagy melegházból felszedett szabad gyökerű palánta megfoganásához sok idő kell, akár 8-10 nap is. Vagy még ennél is több. Magunk is látjuk, hogy a közel 30 fokos melegben a palánta csak kókadozik, senyved. A napi többszöri, kis adagokban történő öntözést javasolják a szakemberek, hogy a növény körül megfelelő mikroklíma alakuljon ki. Ám ez csupán néhány tucat növény esetében lehetséges. A víz adagolásával különben is ügyelni kell, mert ha túlzásba visszük, különböző gyökérbetegségek támadják meg a palántát. Nagyon fontos tudnivaló, hogy az esti órákban való öntözés még a káposztafélék, illetve a paprika esetében sem ajánlott, mivel, ha ezek levelén több órán át megmarad a víz, az a gombabetegségek terjedését segíti elő.

– Eddig csak a szabadgyökerű palántákról beszéltünk…

– Amelyeket, ha lassan is, de vidékünkön is biztosan felváltják a sejttálcákban, illetve a poharakban nevelt növényi sarjak. Esetükben az eredés szinte száz százalékos, tehát aki biztosra akar menni, az ilyen palántákat szerez be. Egy ideje jómagam is így nevelem mind a saját részre, mind az eladásra szánt palántákat.

– Azt már látjuk, hogy együtt kell élni a hosszabb-rövidebb ideig tartó szárazabb periódusokkal.

– Éppen ezért kerül még inkább a figyelem előterébe egy régi kertészeti módszer, a mulcsolás. Amikor is a fűkaszálékot a palánták köré terítjük. Ezzel megvédjük a gyökérzónát a gyors kiszáradástól, egyben biztosítjuk a normális talajéletet, ami a foganás egyik fontos feltétele.

– Időről időre beszédtéma, hogy egyes háziasszonyok az eredést követően tudatosan vonják meg a vizet a palántáiktól, mondván, hogy most már nincs kényeztetés. Szerintük a fiatal növényi sarjak így a víz után kutatva mélyebb gyökereket eresztenek.

– Nincs semmiféle tudományos alapja az efféle elméleteknek. Az uborka például sohasem fog mély gyökereket ereszteni, tehát, ha azt akarjuk, hogy normális termést takarítsunk be, az állományt rendszeresen öntözni kell. A paprika fejlődéséhez szintén rengeteg vízre van szükség. A csapadékhiányt még a paradicsom tolerálja a legjobban, ám a bogyó növekedésekor, ha a vízhiány miatt a növény nem tudja felvenni a kalciumot, akkor a termésen csúcsfekélyesedés lép fel. A legbölcsebb dolog, amit tanácsolni tudok: mindenki mérje fel a saját lehetőségeit, hogy mennyi palánta gondozását-öntözését tudja felvállalni, és ahhoz mérten telepítsen.

Kovács Elemér

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 22. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.