Életmód | 2022. 05. 27. – 20:11 |
Ha ezt csinálod lefekvés előtt, reggelre kellemetlenül kiszáradsz

Hirdetés

Sokunk számára teljesen megszokott, hogy szomjasan és enyhén kiszáradva ébredünk. Végül is a szervezetünk egész éjszaka hidratálás nélkül működik, és az olyan egyszerű feladatok, mint a légzés és a testhőmérséklet szabályozása alvás közben, folyadékvesztést okozhatnak. A reggeli kiszáradás azonban többé-kevésbé súlyossá is válhat az előző nap végéhez közelítő rutinunktól függően.

A leggyakoribb tünetek

Bizonyos délutáni vagy esti cselekedetek hatására reggelre olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a fáradtság, a heves fejfájás, a szájszárazság vagy a kiszáradt bőr, lelkileg pedig kissé levertnek érezhetjük magunkat. Az intenzívebb kiszáradás intenzívebb tünetekkel járhat, egyúttal pedig megnövekszik az a folyadékmennyiség és idő, amelyre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy egyensúlyba hozza és helyreállítsa a hidratáltsági szintjét - írja a bien.hu.

Addig pedig, amíg újra hidratáltnak érezzük magunkat, az egész napunk is telhet úgy, hogy ki vagyunk száradva és úgy érezzük, hogy alig van energiánk és legszívesebben csak minél előbb aludnánk. Szerencsére azonban a túlzott reggeli kiszáradás valószínűsége csökkenthető, ha bizonyos, az előző napod során végzett - egyébként nagyon sokakra jellemző - cselekvéseken változtatsz.

Nem iszol elég vizet estefelé

Bár lehet, hogy nem szeretnél vizet inni közvetlenül lefekvés előtt, hogy éjszaka aztán ne kelljen felkeresned a mosdót, a lefekvés előtti órákban (sőt egészen reggeltől kezdve) ügyelned kell arra, hogy jól hidratáld magad. Ha ugyanis nem iszol elég vizet és folyadékot, mielőtt lefekszel, reggelre szomjas leszel, kiszárad a szád, de az is lehet, hogy még a torkod is kaparni fog.

A vizeletednek ilyen esetben erős szaga is lehet, vagy a szokásosnál sötétebbnek tűnhet. A legjobb, amit ilyen esetben tehetsz, ha emlékeztetőket állítasz be, hogy több folyadékot és vizet igyál uzsonna és vacsora közben. Az is segíthet, ha a nap végéhez közeledve olyan élelmiszereket fogyasztasz, mint a banán, a mogyoróvaj vagy a leveles zöldségek ezek ugyanis segítenek feltölteni a folyadékraktáradat. 

Koktélt vagy bort iszol lefekvés előtt

Ha arra ébredsz, hogy szédülsz vagy fáj a fejed, gondolj arra, mit ittál előző este. Ha éjszaka alkoholt iszol, kevésbé valószínű, hogy vizet és egyéb hidratáló italokat is fogyasztasz mellette. Az alkohol viszont a szokásosnál nagyobb vízveszteséget okoz a szervezetnek, amely reggelre kiszáradást és repedezett ajkakat is okozhat. Ezt pedig akár egyetlen pohár bor vagy koktél is kiválthatja, így ha mindenképp alkoholt innál, azt próbáld inkább kora estére időzíteni.

Túl meleg van a szobádban, vagy túl vastag takarót használsz

A túl meleg környezet vagy a takaró túlzott hője kiszáradást okozhat - ez különösen igaz nyáron, amikor sokkal többen ébrednek szomjasan és izzadtan, mint a téli hónapokban. A hűvösebb hőmérséklet szinte biztos, hogy jobb alvást is eredményez, de közben arra is ügyelj, hogy ne legyen száraz a levegő a hálószobádban. Ehhez egy párásító is nagy segítség lehet, de a rendszeres szellőztetés és a hőmérséklethez passzoló takaró is kulcsfontosságú.

Túl sós vagy koffeines élelmiszereket fogyasztottál

Lefekvés előtt nassolni jó érzés, a hidratációs szinted azonban aligha hálás érte. Az erősen sós vagy magas nátriumtartalmú snackek különösen nagy valószínűséggel okozhatnak kiszáradást, mivel a nátrium elvonja a vizet a sejtekből, és növeli a vizeletkibocsátást - ami azt jelenti, hogy hajnalban nagyobb valószínűséggel ébredsz kiszáradtan. Ennek megelőzése érdekében próbálj inkább hidratáló nátriumszegény nasikat fogyasztani a nap végéhez közeledve.

Ne feledd azt sem, hogy a koffein és a cukor is folyadékvesztéshez vezethet, különösen, ha lefekvés előtt kerülnek a szervezetedbe. A legjobb, amit ennek elkerülése érdekében tehetsz, ha megpróbálod csökkenteni a koffeinbeviteledet, és már a kora délutáni órákig megiszod a napi koffeinmennyiségedet, közben pedig a hozzáadott cukorbeviteledet is maximum hat (nőknél) vagy kilenc (férfiaknál) teáskanálra minimalizálod.

Fokozottan stresszelsz

Állandóan stresszelni önmagában sem kellemes, de gondoltad volna, hogy a kiszáradással kölcsönösen generálják egymást, ami egy végtelen ciklust hozhat létre? A megnövekedett stressz fokozza a pulzusszámot és nehézlégzést okoz, ami fokozott vízveszteséghez vezet. Emellett pedig az is valószínű, hogy stresszes állapotban nem fogsz azzal foglalkozni, hogy elég vizet ittál-e ma.

Hogy ezen túllendülj, próbálj meg relaxációs technikákat integrálni a lefekvés előtti rutinodba (lehet például meditáció vagy naplóírás), és lehetőleg ne lefekvés előtt gondold át alaposan azokat a kérdéseket, amelyek nyomják a lelkedet. A ciklus megelőzéséhez szintén hasznos, ha a nap folyamán tudatosan összpontosítasz a megfelelő mennyiségű vízivásra, hogy ezáltal is ellensúlyozd a stresszes hatásokat.

Hirdetés

Forrás