Gazdaság | 2022. 05. 27. – 20:00 |
Ukrajna legnagyobb sótermelője, az Artemszil a Donyeck megyei Szoledarban található, az oroszok folyamatosan bombázzák a települést, a vállalat egy része teljesen megsemmisült. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna legnagyobb sótermelője, az Artemszil a Donyeck megyei Szoledarban található, az oroszok folyamatosan bombázzák a települést, a vállalat egy része teljesen megsemmisült.

Az üzletekben már most megemelkedtek az árak, s nagy valószínűséggel az országnak külföldről kell majd sót vásárolnia a lakosság ellátására. Helyettesíthetnénk tengeri sóval, Oroszország azonban elfoglalta jó minőségű tengeri sókkal rendelkező forrásokat - írja a Karpat.in.ua.

Az Artemszil évente 2 millió tonna sót állít elő.

A terméket Ukrajnában értékesítik, hanem 15 országba exportálják. Köztük Lengyelországba, Moldovába, Azerbajdzsánba, Romániába, Grúziába, Németországba, tehát nem csak Ukrajnában alakulhat ki hiány.

A sótermelő vállalat szerint a harcok befejezése után a termelés gyorsan folytatható.

A só mélyen a föld alatt van, ezért kellene, hogy kár keletkezzen benne.

Az állampolgárok azonban már most panaszkodnak, hogy sót találni az üzletekben igazi kihívás, egyes eladók pedig már 95 hrivnyáért adják kilóját.

Hirdetés

Forrás