Politika | 2022. 05. 27. – 19:00 |
A nyugati partnerek késleltetik a fegyverszállítást, és nem sietnek a Moszkva elleni hatodik szankciócsomaggal – jelentette ki Volodimir Zelenszkij. Fotó: Internet

Hirdetés

A nyugati partnerek késleltetik a fegyverszállítást, és nem sietnek a Moszkva elleni hatodik szankciócsomaggal, az előző nyolc évben pedig nem mertek valódi szankciókat bevezetni Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök csütörtök esti videoüzenetében, adta hírül a korrespondent.net hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua.

A tudósítás szerint Zelenszkij elmondta, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta eltelt nyolc év alatt a világ vezetőinek számos lehetőségük lett volna arra,

hogy véget vessenek ennek a háborúnak, és megfizettessék Oroszországgal az Ukrajna elleni háború teljes árát.

Mint rámutatott: „2014. május 24. és még inkább idén február 24. óta számos lehetőség nyílt azok számára, akiknek valóban van erejük véget vetni ennek, és kimondani: most Oroszország valóban meg fogja fizetni a teljes árat azért, amit tesz Ukrajna, az európai egység és a szabadság, mint olyan ellen.”

Az elnök felháborodásának adott hangot amiatt is, hogy az Európai Unió sokáig nem tud megegyezni a hatodik szankciócsomagról Oroszországgal szemben, amely naponta csaknem egymilliárd eurót kap az európaiaktól az energiahordozókért. Értetlenségét fejezte ki azon országok vezetésével kapcsolatban, amelyek blokkolják az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot.

„Honnan van a hatalmuk azoknak, akik letiltották a hatodik csomagot? Miért engednek még mindig ilyen nagy hatalmat nekik, különösen az Európán belüli eljárásokban? A világ hetek óta nem merte blokkolni az orosz bankrendszert, kivétel nélkül minden bankot, hogy megfosszák az agresszort attól a lehetőségtől, hogy ne csak az ellenünk folyó háborút finanszírozza, hanem megossza a világot és válságot idézzen elő” – méltatlankodott.

Az államfő csalódottságának adott hangot a nyugati partnerek határozatlansága miatt a fegyverszállításokat illetően.

„Mióta küzdünk azért, hogy Ukrajna minden fegyvert megkapjon, amelyre szüksége van ahhoz, hogy megváltoztassa a harcok menetét, és gyorsabban, magabiztosabban űzze ki a megszállókat. Minden fegyvert, beleértve az MLRS nagy hatótávolságú rakétarendszert. Azokat a rendszereket, amelyek valóban szükségesek az agresszió megállításához”– mondta el a többi között Volodimir Zelenszkij.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Zelenszkij szerint Oroszország nem hajlik a békére, van, aki mégis azt várja el, hogy Ukrajna adja fel területeit. Szokásos éjjeli beszédében Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórumra reagált, főként Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter azon kijelentésére, miszerint „Ukrajnának fel kéne adnia területeinek egy részét a béke érdekében”.

Forrás