Életmód | 2022. 05. 28. – 12:04 |
Van néhány csodatévő jógapóz, ami megszűnteti a hátfájdalmad

Hirdetés

Lehetsz 24 éves vagy 54 éves, ugyanis a hátfájdalom életkortól függetlenül jelentkezhet bárkinél. Rengeteg dolog előidézheti azt, hogy nap végére fájó háttal kell bedőlnöd az ágyba. Elsősorban a nem megfelelő testtartás lehet a kiváltó ok, hiszen akik napi 8-10 órát ülnek a számítógép előtt, általában nem húzzák ki magukat eléggé.

De ugyanez igaz azokra, akik nem gép előtt, hanem kasszában, ruhaboltban vagy gyárban dolgoznak: szinte mindenki kissé begörnyedt háttal tölti a napjának jelentős részét, és a sok állás-ülés a csípőre, derékra is kifejti hatását. Szerencsére a jóga hatalmas segítséget nyújthat a megoldásban, ezért mutatunk is 7 pózt, amivel csökkentheted a hátfájdalmakat! - írja a bien.hu.

Térd-a-mellkashoz póz

Ehhez a pózhoz nem lesz szükséged semmire, csak egy matracra, hogy kényelmes legyen a padló. Feküdj le a hátadra, a térdedet hajlítsd be, a talpad pedig legyen a földön.

Vegyél egy mély levegőt, majd miközben kifújod, húzd fel mindkét térdedet a mellkasodig, és a kezeiddel fogd meg a sípcsontodat.

Tartsd ki ezt a pózt 5-10 mély levegővételig, lassan!

Háton fekvésben keresztezett lábhúzás

Ahogy az imént, úgy most is a hátadon kell feküdnöd, behajlított térdekkel, a talpaddal a padlón. Fújd ki a levegőt, majd a bal oldali térdedet húzd fel a mellkasodhoz, miközben a kezeiddel közrefogod ezt a combodat.

Ezután a jobb lábadat helyezd a balra, úgy, hogy merőleges irányba álljon felé. Hajlítsd be a jobb lábadat, majd tartsd meg ezt a pozíciót, közben vegyél mély levegőket, és próbáld meg a lábaidat még közelebb húzni a testedhez.

Kéz-a-nagylábujjhoz póz

Ehhez a pozitúrához szükséged lesz egy jógaszalagra vagy egy hosszú törölközőre. Feküdj hanyatt, a térdeidet behajlítva, körülbelül csípőtávolságra egymástól. Vegyél pár mély, lassú levegőt. Amikor kilélegzel, a jobb oldali térdedet húzd a mellkasodhoz, és a talpad közepén dobd át a szalagot/törölközőt.

A két kezeddel fogd meg egy-egy végét, lehetőleg úgy, hogy a kezeid válltávolságra legyenek egymástól, majd egyenesítsd ki a lábadat, 90°-ban. Ezután lassan próbáld meg a bal lábadat hajlított helyzetből egyenessé tenni.

Ha emiatt feszítő érzést tapasztalsz, inkább hagyd behajlítva. Tartsd meg ezt a pozitúrát 10 lélegzetvételig, majd utána ismételd meg a másik lábaddal is.

Lefelé néző kutya póz

Most négykézlábra kell ereszkedned a matracon: a csuklód egy vonalban legyen a vállaiddal, a térdeid pedig csípőtávolságra egymástól.

Vegyél egy levegőt, majd amikor kifújod, a hasad alsó részét próbáld meg a gerinced felé tolni. A térded helyett állj a talpaidra, de közben a kezed maradjon a matracon, és próbáld meg kinyomni magad úgy, hogy sikerüljön a lefelé néző kutya pózt teljesítened. A térdeid nyugodtan maradjanak behajlítva ezen a ponton.

Vegyél öt mély levegőt, majd ezután próbáld meg a csípődet a mögötted lévő fal felé kitolni, úgy, hogy a térdeid kiegyenesedjenek. Közben érezni fogod, ahogy a gerinced is egyre jobban kiegyenesedik!

Szfinx jógapóz

Feküdj hasra, úgy, hogy az alkarodra támaszkodsz. A könyöködet helyezd a vállaid alá, a kezeid pedig legyenek egyenes vonalban a könyököddel, miközben a lábaidat egymástól csípőtávolságra rakod.

Figyelj arra, hogy a lábfejek a padlón legyenek! Ezután próbáld meg úgy megemelni a felsőtested, hogy a csípőd végig a talajon marad, és nyújtózz előre, majd tartsd ki 5-10 lélegzetvételig.

Szuper választás azoknak, akik derékfájdalommal küzdenek, ugyanis ez a póz remekül ellazítja!

Fél-halak királya póz

Ülj le a matracra, és nyújts egy kicsit a lábaidon. Ezután a jobb oldali térdedet húzd a mellkasodhoz, de a talpad maradjon a padlón. A bal lábadat hagyd kinyújtva előtted, majd a jobbat helyezd át a másik oldalára, miközben a térded továbbra is a plafon felé néz.

Ezt követően a bal térdedet húzd a jobb lábad felé, és a mozdítsd úgy, hogy a külső oldalával a padlóhoz érj. Ezután a bal kezedet tedd a jobb térdedhez, és csavard meg óvatosan a csípődet, majd tartsd ki 5 levegővételig.

Érezni fogod, hogy kellemesen nyújtja az izmaidat. Ezután a másik oldalon is ugyanezt kell végigcsinálnod!

Savasana variáció

Ehhez szükséged lesz egy törölközőre, amit össze kell csavarnod. Ezt helyezd a matracra úgy, hogy pont a térdeid alatt helyezkedjen el. A lábaidat a csípőtávolságnál egy kicsit távolabbra helyezd el, és hagyd, hogy a azok természetes módon szétnyíljanak.

A karjaidat helyezd a tested mellé, tenyérrel feléfelé. Hagyd, hogy az alsó állkapcsod elengedje magát, lazíts, és figyeld a lélegzetedet.

Maradj így 5-10 percig, és hagyd, hogy a tested ebben a pózban pihenjen egy kicsit.

Hirdetés

Forrás