MTI

| 2022. 05. 29. – 15:00 |

Júniustól kizárólag azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot

Júniustól kizárólag azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Júniustól kizárólag azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot.

A szerbiai sajtó a napokban nagy terjedelemben foglalkozott az új szabályozással, amely miatt megváltozik az eddig kávénak nevezett termékek elnevezése - írja az MTI.

Szerbiában a legtöbben az úgynevezett török kávét fogyasztják,

amelynek során a finom porrá őrölt kávét edényben felfőzik, és a zaccal együtt öntik a csészébe. Azzal, hogy porrá őrlik a kávét, lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kávéba más, porrá őrölt anyag is kerüljön, az általában valamiféle gabona őrleménye.

Eddig a csomagolt kávéban a kávészemek mellett szóját, babot, csicseriborsót, árpát vagy cikóriát is lehetett találni.

Május 31-ével viszont ez megszűnik.

"Június 1-től kávénak csak azt lehet nevezni, ami száz százalékban kávészemekből készült, és ha a termék mást is tartalmaz, akkor azt a csomagoláson egyértelműen fel kell tüntetni" - közölte a szerbiai közszolgálati televízióban Branislav Raketic, a szerbiai mezőgazdasági minisztérium illetékese.

A szakértő elmondta, hogy abban az esetben, ha a keverékben 50 százaléknál több kávé van, akkor a megnevezésben szerepelnie kell annak a megjelölésnek, hogy "kávéalapú készítmény", és

jól látható helyen fel kell tüntetni, hogy mivel dúsították, 

ha pedig kevesebb mint 50 százalék a kávé aránya, akkor például árpa esetén azt kell ráírni, hogy "árpaalapú készítmény kávéval".

A szabályozást másfél évvel ezelőtt fogadták el, Szerbia 460 kávétermelőjének 18 hónapja volt arra, hogy módosítsa a csomagolásait.

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!