Kultúra | 2022. 05. 30. – 12:30 |
A Latorca-parti város szellemi-kulturális központjának galériájában egy hónapig látható majd a mintegy kéttucat festmény, illetve a közel húsz szobor. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

A művészet békét teremt a lelkekben, így képes legyőzni a bennünk lakozó, jobb énünkön időnként felülkerekedő gonoszt, hangzott el azon a Munkácsy Mihály Magyar Házban megtartott találkozón, amelyen a háború elől Kárpátaljára menekült művészek mutatkoztak be az elmúlt három hónap során, illetve a korábban készült alkotásaikkal. A Latorca-parti város szellemi-kulturális központjának galériájában egy hónapig látható majd a mintegy kéttucat festmény, illetve a közel húsz szobor.

Az összejövetel kezdetén Matl Péter, a Pro Arte Munkács civil szervezet elnöke tartott nagyívű előadást a kezdeményezése nyomán megrendezett szobortáborokról.

A tíz évvel ezelőtt útjára indított nagyszabású művészeti akció igencsak termékenynek bizonyult, mivel több mint hetven alkotás született. A meghívott művészek között az európaiak mellett találunk számos neves ázsiai alkotót is. A településeinknek ajándékozott alkotásokból jött létre egy igazi kárpátikum, a Kárpátaljai Szoborút, amely jelentősen növeli a vidék turisztikai vonzerejét. Matl Péter bemutatta az idei, a szolyvai Kvitka Polinini szanatóriumban sorra kerülő tábor tizenhárom résztvevőjét, akik között találunk egy-egy magyarországi és lengyelországi alkotót. A többiek pedig Kijevből, Odesszából és Harkivból érkeztek.

A mostani kiállítás kapcsán Szerhij Biba (Ungvár), az Ukrajnai Képzőművészeti Szövetség tagja elmondta, hogy a harcok elől az ország belső részeiből érkező művészek a megye különböző településein találtak menedékre. Itt a helybeliek mindenütt igyekeztek lehetőséget biztosítani ahhoz, hogy alkotásaik segítségével elmondják: milyen érzések és gondolatok foglalkoztatják őket. Mint látjuk, az alkotások nagyon őszinték és időnként igencsak felkavarók.

Vida László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja arról szólt, hogy a magyar kormány támogatja mind a kárpátaljai szobrásztábor működését, mind az ilyen jellegű kiállítások megrendezését. Elvünk, hogy a háborúban sem hallgathatnak a múzsák, mondta a diplomata.

Tarpai József, a Munkácsy Mihály Magyar Ház igazgatója arról biztosította a vendégművészeket, hogy a kárpátaljai magyarok messzemenőleg szolidárisok az ukrán néppel, amely ezekben a hónapokban nagy megpróbáltatásokon megy keresztül.

Kopriva Attila, a Kárpátalja Művészetéért és Kultúrájáért Egyesület elnöke beszámolt róla, hogy Erdélyi Béla Munkácson található házának rekon-strukciója a végéhez közeledik, s abban többek között állandó kiállítás és múzeum kap majd helyet.

A bombák és a rakéták becsapódása miatt szétszaggatott égbolt, a gyilkos terhükkel fölöttünk röpködő vörös madarak, égő, lerombolt házak, keresztek és célkeresztek, a kisember kiszolgáltatottságát jelző zsinóron rángatott marionett-figurák – ez látható az itt kiállító művészek nemrég készült képein. De szerencsére vannak békésebb témákat felölelő alkotások is, például az, amelyik a születést, az örök újrakezdés lehetőségét szimbolizálja.

Kovács Elemér

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 22. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!