Életmód | 2022. 05. 30. – 18:07 |
A leghatásosabb étvágynövelő tippek: ha túlságosan lefogytál

Hirdetés

Számtalan cikk, ötlet, recept és módszer kering a neten arról, hogyan csökkentheted az étvágyadat, hogy megszabadulj a plusz kilóktól. De azokról sem szabad elfeledkezni, akik épp az ellenkező problémával küzdenek! Az étvágytalanságnak több oka is lehet – többek közt lelki vagy szervi okok is –, ezért érdemes kivizsgáltatni. Addig pedig ezzel a néhány praktikával segíthetsz a helyzeten!

Rend a lelke mindennek

Így van ez a táplálkozással kapcsolatban is. A rendszertelen étkezés kifejezetten felborítja a szervezet helyes működését, megbontja az egyensúlyt. Bármilyen is a munkabeosztásod vagy a körülményeid, semmiképp ne térj az össze-vissza evés útjára - írja a bien.hu.

Fontos, hogy az étkezésekre minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban kerüljön sor, ezzel megteremtve az emésztés optimális működését.

Kisebb adagok és úgy, ahogy neked jól esik

Riasztó lehet a nagy adag étel azok számára, akik étvágytalansággal küzdenek. Célszerű kisebb porciót tenni a tányérra, hogy lelkiekben is könnyebben fogadd az evés tényét: ezt meg szeretném, és meg is tudom enni!

Vendégségben se akarj másnak megfelelni azzal, hogy mindent megeszel, és szedsz is még, nehogy sértődés legyen a dologból.

Megfelelned egyetlen embernek kell: magadnak, így szép fokozatosan megjön az étvágy is.

Egyél társaságban!

Add meg a módját az étkezésnek, ne csak túlélési eszközként tekints rá. Az étkezés egy örömteli rítus is egyben, amelyet szívesen osztunk meg másokkal. Jobban csúszik a falat, ha nem vagy egyedül!

Ha kiugrasz ebédelni a munkahelyedről, lehetőleg csatlakozz valakihez, ne magányosan fogyaszd el az ebédet. Ha van rá mód, hagyj elég időt az étkezésnek, kutyafuttában, idegesen nem jó enni.

Az étkezés legyen szent, semmi stressz!

Szem-szájnak ingere

Az esztétikai szempont nem elhanyagolható, ha amúgy is nehezen jön meg a jól eső falatozás.

A színes, fűszerektől illatozó ételek nagy eséllyel begerjesztik az ízlelőbimbókat, de a szép körítés is ínycsiklandó lehet: például kikunkorodó fodros saláta a szendvicsedben, friss petrezselyem a tányér szélén vagy néhány szem színes-formás zöldség a köret mellett.

De egy olyan szép szalvéta vagy a csinos evőeszköz is segíthet, aminek már a látványa is kedvet hoz az evéshez!

Turbózd fel az étvágyad a természet patikájából!

A vitaminok közül hatásos a B- és C-vitamin, a gyógynövények tárházából pedig a cickafarkot szokták ajánlani teafőzet formájában étvágyjavításra.

Ha egyszerűen rendeznéd ezt a kérdést, gyógyszertárakban, drogériákban kaphatók komplex étvágyserkentő készítmények.

Gyümölcslé

A fogyókúrázók nem csak kalóriamentességük miatt részesítik előnyben a vizet.

A frissen facsart, vitamindús gyümölcslevek gyümölcscukrot tartalmaznak, amik optimalizálják az étvágyat.

Fogyaszd inkább ezt víz helyett! Természetesen a bolti, cukros változat még hatásosabb, de nem is olyan egészséges.

Friss levegő és testmozgás

Az étvágytalanságnak olykor semmi különös oka nincs, csak a pangó életmód.

Semmit sem sportolsz, és alig vagy a levegőn? Itt a válasz.

Tornázd fel magad mínuszból, hogy végre ösztönösen megjöjjön az egészséges étvágy és igény a kiegyensúlyozott, helyes táplálkozásra!

+1 Egy pohár vörösbor

Szándékosan az alkohol egészségesebb fajtája kerül a lista végére: a vörösbor nemcsak jó vérképző, hanem az étvágyat is fokozza.

Enyhe szalonspiccel megnő az igény egy jó kis sós ételre, nem igaz?

Lehetőleg étkezés előtt vagy közben fogyaszd!

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!