Bien.hu

| 2022. 05. 04. – 18:10 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A tavaszi nagytakarítás belekerülhet egy hétvégébe, de cserébe sokkal jobban fogod érezni magadat a tiszta, rendezett lakásban. Néhány természetes, házi csodaszerrel az oldaladon pedig maga a takarítás is jobban megy majd!

Tiszta ablakok krumplihéjjal

Igen, jól olvastad, valóban lehet krumplihéjjal ablakot mosni. Bár az üveg megtisztítására az ecetes víz is remekül beválik, dédanyáink előszeretettel használták fel erre a célra a pityóka bundáját. Érdemes a krumplihámozás előtt persze megmosni most a krumplit, hogy tiszta legyen a héja, aztán hámozás után forró vízzel felönteni a leszedett külsőt, és ennek vizébe áztatott kendővel áttörölni az ablakot - írja a bien.hu.

Nagyszerűen elbánik a makacsabb szennyeződésekkel is, és állítólag így kevésbé hajlamos a száradó víz a csíkozódásra. Mire a húslevesben megfő a krumpli, a konyhaablak pucolásával is végezni fogsz. Ablaktisztító főzetet egyébként csalánból is lehet készíteni, hasonló módszerrel, ekkor egy evőkanál ecetet is érdemes a vízhez önteni.

A fürdőszoba sztárja: citromlé + szódabikarbóna

Egy igazi klasszikus, amit jól ismernek azok, akik szívesebben használnak vegyszermentes, olcsó, mégis hatékony alternatívákat a takarításhoz. A citromlé és a szódabikarbóna elegye gyakorlatilag bármilyen szennyeződésen hatékony, a fürdőszobában azonban különösen hasznos lesz, hiszen jól oldja a vízkövet is.

Készíthetsz belőle sűrű pasztát, amit állni hagysz a problémás részeken, de egy kevés vízzel felhígítva szórófejes flakonba is töltheted, és használhatod a csempén, kádon is. A citromnak fertőtlenítő tulajdonsága is van, ráadásul enyhén fehérít is, így a szaniterek ragyogóan tiszták lesznek a használata után, arról nem is beszélve, hogy milyen finom illatot hagy maga után.

Penész ellen: teafaolaj

Nagytakarításkor olyan helyekre is benézünk, amik egyébként rejtve maradnak, és itt bizony előfordulhat, hogy penészt találsz. A legtöbben ilyenkor eldobják a természetes tisztítószereket, és a vegyszerek fenegyerekei után nyúlnak, mondván, hogy ez itt bizony már nem játék, elég az öko-bio szórakozásból.

A penész tényleg komoly gondot jelenthet, hiszen belélegezve az egész családot megbetegítheti, de létezik természetes módszer az elpusztítására. A teafaolajból ugyanis néhány csepp is elegendő, hogy búcsút ints a penészgombának és bármilyen felületet csíramentessé tegyél. Baktériumölő tulajdonságának köszönhetően a lefolyóba csepegtetve megszüntetheted vele a csatornaszagot is, de vízben feloldva jó szolgálatot tesz például a hűtőszekrény kitakarításakor is.

A tökéletes alternatíva súrolószerre: finom szemű só

A makacs, letapadt szennyeződések feloldása embert próbáló feladat, még bolti tisztítószerekkel is. A finom szemű konyhai só azonban segítségedre lesz ebben: adj hozzá éppen annyi vizet, hogy sűrű, kenhető masszát kapj, majd egy szivacs segítségével kezdd el dörzsölni vele a foltokat.

Arra azért vigyázz, hogy nagyon érzékeny felületeken ne használd, hiszen a durvább szemű súrolószerekhez hasonlóan a só is karcot hagyhat maga után, viszont a szennyeződéseket is szépen felhozza.

Hirdetés

Forrás