Bien.hu

| 2022. 05. 06. – 06:25 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Végre itt a jó idő, de vele együtt megérkeztek a hangyák is. Ha kertes házban élsz, valószínűleg te is küzdesz ezekkel a kéretlen vendégekkel, akik ellen nehéz hatékony és vegyszermentes módszert találni. Íme néhány igazán jó ötlet, hogy megszabadulj tőlük!

Citrusfélék

A hangyák nem kedvelik a citrusfélék illatát, ezért lehántott héjukat helyezzük el azokon a pontokon, ahol leggyakrabban számíthatunk rájuk és így anélkül bírjuk őket távozásra, hogy kárt tennénk bennük - írja a bien.hu.

Kávézacc

Minden háztartásban főznek kávét, a zaccot pedig hatékonyan fel tudjuk használni a hangyák ellen. Az érkezési pontokra szórva elriasztja az érkező rovarokat.

Borsmenta olaj

Egy vattakorongra cseppentve a borsmenta is jó szolgálatot tehet. A szobában vagy a teraszajtóhoz elhelyezve távol tartja a hangyákat erős illata.

Teafa olaj

Egy nagyobb permetező flakonba öntve és eloszlatva a hangyák járta területeken a teafa olajat, szintén hatásos módszer. Lehet vattapamacsra is cseppenteni és a bejáratokhoz kirakni riasztónak.

Citromos eukaliptuszolaj

A sokféle eukaliptusz fa közül létezi egy, melynek levelei friss, citromra emlékeztető illatot árasztanak. A levelekből nyert olaj természetes rovarriasztó hatással bír.

Fahéj

Minden háztartásban akad belőle őrölt változat. Szórjuk a kisebb résekbe, ablakpárkányra, küszöb mellé vagy a virágcserépbe, a hangyák nem kedvelik az illatát.

Fahéjlevél olaj

A fahéjhoz hasonlóan működik, az olaj tartalmaz egy vegyületet, amely elriasztja a rovarokat.

Ecet

Fertőtlenítésre eddig is használtuk, de a felmosóvízhez adva egy keveset, az egész padlót hangyamentes övezetté tehetjük.

Cayenne vagy feketebors

A bejáratok könyékére szórhatunk belőle vagy vízben oldva spriccelhetünk a hangyák által leginkább látogatott helyekre.

Kréta

A hangyák miután egy táplálékot elcipeltek a bolyba, annak illatát érezve találnak ismét vissza a lelőhelyre újabb adagért. Az illatnyomot a kréta megzavarja, ezért a kertben körberajzolva azokat a területeket, ahol nem látnánk szívesen a hangyákat, egy ideig jó megoldás lehet.

Kovaföld

Sokoldalúan használható anyag, rovarirtásra is alkalmas szilícium-dioxid tartalma miatt. A finom port főleg a kertben szétszórva alkalmazhatjuk. Rovarokon kívül más élőlényre nem ártalmas.

Tisztítószerek

Mivel az erős szag megzavarja a hangyák tájékozódását, az egyszerű üvegtisztító vagy mosogatószer hígított változata is jó riasztó szer.

Forró víz

Nem igazán humánus, de kétségtelenül vegyszermentes ötlet forró vizet önteni a hangyajáratokba. Egy-egy hangyadomb alatt kiterjedt hálózat rejtőzik.

Búzavirág

Ha kisebb csapat hangyát találunk, búzavirágot szórva rájuk, hatékony rovarölő.

Ellenőrizzük a szobanövényeket

A hangyák szeretnek a növények földjében fészket rakni. Érdemes kávézaccot vagy citrushéjat rakni a cserepekbe, hogy ezt elkerüljük.

Ne maradjon elöl élelmiszer

Minden élelmet pakoljunk el, főleg az édes ízűeket és a gyümölcsöket, mert ezeket nagyon kedvelik a hangyák.

Falrepedések

Nem árt időnként megvizsgálni a falak tövét, vannak-e lyukak, rések rajta és ezeket betömni. Gyakran innen érkeznek a betolakodók.

Külső ellenőrzés

Nézzünk meg a ház külső falait, a járdát is. Ha hangyák által épített kis halmokat találunk, előbb-utóbb megtalálják az utat befelé is.

A komposztáló elhelyezése

Nagyon hasznos, ha komposztálunk, de a háztól a lehető legtávolabbi pontra telepítsük a komposztáló ládánkat, mert vonzza a hangyákat.

A szemetes is célpont

Legyen tiszta és rendszeresen kiürített a szemetesünk. A nedves ételmaradék különösen vonzó a hangyáknak.

Hirdetés

Forrás