Origo
| 2022. 05. 08. – 11:00 | Világ |
A mesterséges intelligencia könnyebben észreveszi az illegális teknősbékapáncélt. Ez egy új lehetőséget jelent az illegális vadon élő állatok kereskedelme elleni küzdelemben. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A mesterséges intelligencia könnyebben észreveszi az illegális teknősbékapáncélt. Ez egy új lehetőséget jelent az illegális vadon élő állatok kereskedelme elleni küzdelemben.

A SEE Shell névre keresztelt alkalmazás gépi tanulást használ, hogy 94 százalékos pontossággal azonosítsa, hogy a teknősbékahéj mintázatú fénykép valódi-e vagy hamis - írja az Origo.

Több millió teknőst pusztítottak el a páncélja miatt

Tartósságának és áttetsző borostyán és barna rétegeinek áttetsző örvénylésének köszönhetően a teknősbékapáncélt évszázadok óta használják többek között ékszerek, fésűk és edények készítésére.

Ez volt szó szerint a műanyag, mielőtt a műanyagot feltalálták volna, mert annyira alakítható – mondja Brad Nahill, a SEE Turtles teknősvédő csoport társalapítója és elnöke, valamint a National Geographic Explorer kutatója a National Geographic online portálnak.

A teknősbékák páncélja klasszikus értelemben nem a teknősöktől származik, hanem szinte a kizárólag a súlyosan veszélyeztetett közönséges cserepesteknőstől (Eretmochelys imbricata). Az adatok szerint 1884 és 1992 között legalább kilencmillió tengeriteknősfélét öltek meg és adtak el páncéljukért.

Nahill csoportja vezeti azokat az erőfeszítéseket, amely során a szakemberek modern technológiát alkalmaznak ennek az ősrégi anyagnak az illegális kereskedelme elleni küzdelemben. A teknősbékapáncélt széles körben és pontosan reprodukálják gyantával, így nehéz megkülönböztetni az igazit a hamisítványtól.

Feketepiaci értékesítése továbbra is legalább negyven országban zajlik

A SEE Turtles szervezet a Smithsonian OCIO Data Science Lab laboratórium partnereivel közösen készített egy alkalmazást, amely segíthet a súlyosan veszélyeztett teknősök hathatósabb védelmében.

Alexander Robillard, a Smithsonian's Data Science Lab predoktori munkatársa szerint ez az első olyan mobilalkalmazás, amely számítógépes módszert használ az illegális vadon élő állatok kereskedelme ellen.

A tiltott eladások túlnyomó részét a turisták teszik ki, akik különböző „teknősbéka-csecsebecséket" vásárolnak ajándékboltokban és a piacon. A szakemberek úgy vélik, hogy a most fejlesztett alkalmazás az általa nyújtott rengeteg információ miatt is értékes. Minden kép egy privát, központi adatbázisba kerül, mindegyikhez GPS-koordinátákkal, amelyek lehetővé teszik a SEE Turtles számára, hogy azonosítsák az illegális értékesítés központi helyszíneit.

Ha csak néhány száz turista használja aktívan ezt az alkalmazást és ezzel adatokat gyűjt, miközben elkerüli a valódi teknősbékapáncél vásárlását, akkor az már nagyszerű dolog – mutatott rá Nahill.

A SEE Turtles azt tervezi, hogy az ingyenes alkalmazást közösségimédia-kampányokon és más természetvédelmi szervezetekkel való partnerségen keresztül forgalmazza.

  1. Meg tudják különböztetni az igazitól a hamisat

Bár nem vett részt az alkalmazás fejlesztésében, de Emily Miller tengerökológus egy 2019-es tanulmányában már írt a közönséges cserepesteknős kereskedelem globális léptékéről.

Bár világszerte számos, különböző csoport gyűjt adatokat a közönséges cserepesteknősök kereskedelemről, de a kutatási kérdések megválaszolásának az egyik legnagyobb akadálya az adatok konszolidálása, formázása és rendszerezése – magyarázta a tudós. – Egy nagyobb, központosított adatbázis hihetetlenül hasznos lesz a kereskedelmi szokások globális megértésében.

A csapat eddig összesen négyezer képet gyűjtött össze valódi és hamis teknőspáncél termékekről. Ezeket a fotókat betáplálták egy számítógépes modellbe, amely elemezte az egyes képpontokat, hogy megismerje a valódi és a hamis teknőspáncél alakja és színe közötti különbségeket.

A mesterséges teknőspáncél narancssárga árnyalata is állandó áttetszőségű.

Ezzel az új technológiával a kutatók jól meg tudják különböztetni egymástól az igazit és a hamisat, miközben úgy vélik, hogy az alkalmazás nélkül évekig tartó gyakorlásba telhet, amíg egy nem szakértő kifejlesztheti ezt a képességet.

A gépi tanulás és a számítógépes modern technológia minden olyan vizuális feladatot el tud végezni, amire az ember képes, de ezt hatékonyabban és gyorsabban teszi – mondja Nahill, aki a SEE Shell-t két pár teknősbékapáncél mintás szemüvegen tesztelte és rögtön megállapította, hogy mindkettő hamisítvány.

Megtanítanák az alkalmazás szakszerű használatát

Az alkalmazáson keresztül a tudósok már találkoztak olyan teknősbékapáncélból készült termékekkel, amelyekről eddig nem is tudtak: például koktélkeveréshez használt teknőspáncélból készült pálcákra és kakasviadalhoz szolgáló sarkantyúkra bukkantak.

Egy, a kolumbiai Cartagenában működő teknősvédő csoport, a Fundación Tortugas del Mar már az applikáció indulása előtt sikeresen bevonta a helyi bűnüldöző szerveket a kereskedelem visszaszorításába, amivel a régióban közel 80 százalékkal csökkentette azt.

A Tortugas del Mar azt tervezi, hogy képzést tart a bűnüldöző szerveknek az alkalmazás használatával kapcsolatban, hogy annak munkatársai gyorsabban és önállóabban dolgozhassanak a jövőben.

Ha a turisták a SEE Shellt használják, az olyan, mintha egy sereg természetvédőt felszerelnénk eszközökkel ahhoz, hogy megnehezítse azoknak az életét, akik teknősbékapáncélt árulnak az asztal alatt – hangsúlyozta David Godfrey, a Sea Turtle Conservancy ügyvezető igazgatója, akinek a munkája magában foglalja a közönséges cserepesteknősök védelmét Panamában, a kereskedelem egyik legkedveltebb pontján. – Most, hogy az emberek azonnal azonosítani tudják az igazit, az eladók kétszer is meggondolják, hogy kockáztassanak-e.

A World Wildlife Fund (WWF) segítségével a SEE Turtles célja az is, hogy a technológiát az online platformokra is eljuttassa, amelyeken az elmúlt években megnövekedett az illegális vadon élő állatok kereskedelme.

Hirdetés

Forrás