MTI

| 2022. 05. 09. – 09:00 |
Ali Hameneivel, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével és Ebrahim Raiszi iráni elnökkel találkozott vasárnap Bassár el-Aszad szíriai elnök rövid teheráni látogatásán. Fotó: Internet

Hirdetés

Ali Hameneivel, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével és Ebrahim Raiszi iráni elnökkel találkozott vasárnap Bassár el-Aszad szíriai elnök rövid teheráni látogatásán - jelentette az iráni televízió.

Aszad 2019 óta nem járt Iránban, akkor az volt az első látogatása a 2011-ben kirobbant polgárháború óta - írja az MTI.

Irán Damaszkusz első számú regionális szövetségese, Aszad hatalmának fontos pénzügyi támogatója.

Irán a Forradalmi Gárda által kiképzett "önkéntesek" ezreit küldte Szíriába, hogy segítsék a kormányerők küzdelmét a szíriai lázadókkal szemben.

Hamenei ajatollah a találkozó utáni közleményében úgy fogalmazott, hogy "létfontosságúak" a Teherán és Damaszkusz közötti kapcsolatok, amelyeket amennyire lehet, még tovább kell erősíteni és nem szabad hagyni gyengülni.

"Miközben a szomszédos államok vezetői a cionista rezsimhez (Izraelbe) járkálnak és az ottani vezetőkkel kávézgatnak, ugyanezeknek az államoknak a lakosai anticionista jelszavakat kiabálva vonulnak ki az utcákra al-Kudsz napján. Ez ma a realitás a térségben" - tette hozzá Homeini.

Al-Kudsz Jeruzsálem arab neve. Az al-Kudsz napját Khomeini ajatollah hirdette meg 1979-ben, arra szólítva fel mindenkit, hogy "szabadítsák meg Jeruzsálemet a cionista megszállóktól". Iránban és az arab országokban hagyományosan az iszlám szent hónap, a ramadán utolsó péntekén rendezik meg az Izrael-ellenes demonstrációt.

Ebrahim Raiszi hivatalának közleménye szerint Teherán a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére törekszik Damaszkusszal. Az elnök kitért arra is, hogy Szíria teljes területét fel kell szabadítani "a külföldi megszállóktól".

Raiszi részleteket ezzel kapcsolatban nem említett, de a 2014-ben a dzsihadisták elleni küzdelem támogatására létrehozott,

az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciónak még mindig állomásoznak erői Szíriában.

A szíriai elnök közleménye szerint Aszad teheráni látogatásán azt emelte ki, hogy nagyon fontos a két ország közötti együttműködés annak érdekében, hogy szembeszálljanak az Egyesült Államok destabilizáló erőfeszítéseivel a térségben.

Hirdetés

Forrás

MTI